Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/4thugs

Marketing

Oružje i Vrste Oružja

Oružje prema Zakonu o oružju je:

1) vatreno oružje,

2) zračno oružje,

3) plinsko oružje i oružje za signalizaciju,

4) rasprskavajuće oružje,

5) oružje s tetivom,

6) hladno oružje.

Oružjem se smatraju i naprave koje su Zakonom o oružju utvrđene kao oružje.


Vatreno oružje su sve vrste pušaka, pištolja i revolvera, kao i sve vrste naprava iz kojeg se pomoću potisnutog djelovanja barutnih plinova izbacuje kroz cijev zrno, kugla, sačma, strelica ili drugi projektil. Vatreno oružje, kratko je ili dugačko vatreno oružje koje može biti s repetirajućim mehanizmom, poluautomatsko ili automatsko.

Kratko vatreno oružje jest oružje čija cijev nije duža od 30 cm, a ukupna dužina ne prelazi 60 cm.

Dugačko vatreno oružje jest oružje čija je cijev duža od 30 cm, a ukupna dužina prelazi 60 cm.

Oružje s repetirajućim mehanizmom jest oružje kod kojega je nakon ispaljivanja svakog metka potrebno ručno preko mehanizma ubaciti metak u cijev.

Poluautomatsko oružje jest oružje koje je nakon ispaljivanja svakog metka ponovno pripravno za ispaljivanje i kod kojeg je iz cijevi jednokratnim pritiskanjem obarača moguće ispaljivati samo po jedan metak.

Automatsko oružje jest oružje kod kojeg je jednokratnim pritiskom na obarač moguće ispaliti više metaka.


Zračno oružje su sve vrste pušaka, pištolja, revolvera i druge naprave koje snagom stlačenog zraka ili drugog plina izbacuje kroz cijev zrno, kuglicu ili druge projektile.


Plinsko oružje i oružje za signalizaciju su pištolji, revolveri i puške koje pod pritiskom barutnih plinova raspršuju neškodljive nadražljive tvari s kratkotrajnim učinkom, ispaljuju naboj namijenjen isključivo izazivanju glasnog pucanja ili ispaljivanju svjetleće signalne zvjezdice. Dozvoljenim neškodljivim tvarima smatraju se kemijski spojevi CN (kloracetofenon), CS (ortoklorbenzenmalon-dinitril) te OC (oleoresin capsicum).

Rasprskavajuće oružje su sve vrste bombi, mina, granata i drugih naprava opremljene s eksplozivnom tvari ili detonatorom (težina, udar, potez, trenje, kemijska reakcija, električna energija i sl.) dolazi do oslobađanja energije i njihovog rasprskavanja.


Oružje s tetivom su lukovi, samostreli, praćke i druge naprave koje snagom napete tetive potiskuju strijelu ili drugi projektil.


Hladno oružje su bokseri, bodeži, kame, mačevi, sablje, bajunete, buzdovani (topuzi) i drugi predmeti kojima je osnovna namjena napad ili nanošenje ozljeda.

Hladnim oružjem u smislu Zakona o oružju smatraju se i predmeti pogodni za nanošenje ozljeda kada se nose na javnim okupljanjima, lokalnim i sličnim mjestima.


Oružjem prema Zakonu o oružju smatraju se i bitni dijelovi oružja.

Bitni dijelovi oružja su cijevi s ležištem metka, cijevni umeci, zatvarač, navlaka te bubanj kod revolvera.


Zabranjena je nabavka, držanje, nošenje, proizvodnja, popravljanje i prepravljanje, promet i prijevoz:

1. svih vrsta automatskog oružja,

2. dugog poluautomatskog oružja sa kapacitetom spremnika većim od 10 naboja,

3. svih vrsta oružja s integralnim prigušivačem, prigušivača namijenjenih oružju, dijelova za prigušivače,

4. oružja koje je namijenjeno izbacivanju eksplozivnih projektila,

5. oružja koje ima oblik predmeta druge namjene, tako da po svome vanjskom izgledu nije prepoznatljivo kao oružje,

6. rasprskavajućeg oružja,

7. streljiva čija je osnovana namjena probijanje oklopa, streljiva s eksplozivnim, zapaljivim ili otrovnim projektilima,

8. streljiva za koje nije dobiveno odobrenje za stavljanje u promet prema odredbma Zakona o eksplozivnim tvarima za gospodarsku uporabu ("Narodne novine", br. 12/94.).

Ministar unutarnjih poslova odredit će i drugo oružje koje građani ne mogu nabavljati, držati, nositi, proizvoditi, popravljati i prepravljati, prevoziti ili na drugi način stavljati u promet.


Prema Zakonu o oružju pojedini pojmovi imaju ova značenja:

1. lovačko oružje je dugo vatreno oružje koje se nabavlja radi bavljenja lovom. Lovačkim oružjem smatra se i kratko vatreno oružje koje služi za zadavanje samilosnog hica divljači. Ne smatra se kratkim vatrenim lovačkim oružjem ono oružje koje je manjeg kalibra od 7,62 mm i ono koje je uređeno za prijem naboja čija je kinetička energija manja od 300 džula,

2. športsko oružje je dugo vatreno oružje glatkih cijevi do kalibra 12, užljebljenih cijevi do kalibra 8,61 mm, odnosno 0,338 inča, kratko oružje do kalibra 11,43 mm, odnosno 0,45 inča te drugo oružje koje se koristi u športskim disciplinama,

3. oružje za samoobranu je kratko i dugo vatreno oružje,

4. registracija oružja je unos podataka o oružju i vlasniku, odnosno korisniku oružja u službene upisnike propisane Zakonom kao i propisima donesenim na osnovi ovoga Zakona uz izdavanje odgovarajuće isprave (oružnog lista i odobrenja za držanje oružja).

U oružni list za kratko lovačko vatreno oružje kao namjena oružja upisat će se riječi: "lovački pištolj", odnosno "lovački revolver", a u oružni list za športsko oružje kao namjena oružja upisat će se riječ: "športsko".

Post je objavljen 12.06.2007. u 11:37 sati.