Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Očeva država – majčin sin

Danas je najavljena izložba «Očeva država – majčin sin» koja će se otvoriti sutra u 12 sati, a moći će se razgledati Muzeju Grada Rijeke sve do 17. kolovoza ove godine.
Radi se o tri zasebne izložbe autora Gerharda M. Dienesa, Ervina Dubrovića i Geront Kochera koje su vezane u zajedničku tematsku cjelinu, u ideološki sukob između oca tradicionaliste i sina anarhiste. Na taj način, se osim povijesnog konteksta prikazuju i psihološki uzroci koji su doveli do velikih sukoba u dvadesetom stoljeću.
Izložba Gerharda M. Dienesa «Očevi zakoni, Hans i Oto Gross, Sigmund Freud i Franz Kafka» se bave odnosom oca i sina Hansa i Ota Grossa. Prvi je bio začetnik kriminalistike, te je želio otvarati kaznionice za zločince i neprilagođene na jadranskim otocima, i time je (negativno) utjecao na pisnje Franza Kafke, dok je drugi bio učenik Sigmunda Freuda, te je psihoanalizom želio promijeniti društo, a jadranske otoke je vidio kao otoke ljubavi. Tamo je začeo nudizam, zato je okarakteriziran kao preteća hippy pokreta.
Upravo radi njihova pozivanje na jadranske otoke se cijela izložba uspjeva povezati s našim krajem.
Druga izložba autora Ervina Dubrovića «Patrijarsi i sinovi-Polić, Kamov, Grossich, Lenaz» se bavi odnosom Janka Polića Kamova s njegovim tradicionalističkim ocem Antom Polićem. Naime Kamov je bio gotovo opsjednut Cesareom Lombrosom i njegovom tezom o urođenom zločincu koji ubija zato jer ga na to naprosto tjera nagon, te je zaslužan za Kamovljevo izjednačavanje zločinca, luđaka i genija. Tako je Kamov u svojoj pripovjesti «Sloboda» iznio svoju misao kako je imao potrebu za oceubojstvom, što simbolizira sinovljev anarhizam i potrebu da se oslobodi ne samo vlastitog oca, već svih mogućih «očeva».
Treća izložba autora Geront Kochera «Hans Gross – Život za kriminologiju» će se baviti isključivo karijerom Grossa starijeg, koji je utemeljio modernu kriminologiju, a neki su ga uspoređivali sa književnim detektivom Sherlockom Holmesom, pa čak i govorili da je bolji od njega.


Post je objavljen 11.06.2007. u 14:06 sati.