Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gurwoman

Marketing

Mamba

Bolje je, iako je trideseta na grbači. Već sam zaboravila da sam stara, trbušasta i puna strija te sam se usredotočila na svoj mlađahni duh. Duh je pak gladan pa se usredotočio na hranu. Patentirala sam tunu koju ću u poplavi raznih tuna u vinu i pijanih tuna ingeniozno nazvati - trijezna tuna.
Idealan recept za neodlučne koji bi jeli ribu, ali ne znaju kako s njom i ne da im se puno prtljati pa onda odustanu i drže se fišfingersa i sličnih sranja s 1,6% ribe u sebi.
Dakle...

TRIJEZNA TUNA (zaboravila slikati pa udri maštu na veselje)

Šnite tune očistiti od kože, kostiju i onih tamnih krvavih dijelova. Tako da ispadnu nekakvi medaljončići čistog mesa. Njih posoliti, popapriti, polimuniti, pomaslinovouljiti i posipati peršunom i češnjakom. Neka malo odstoji.
Na tavu baciti mladog luka i kad omekša, dodati tunu. Kad tuna dobije boju, dodati nekoliko paradajzova sitno nasjeckanih. Lagano pirjati dok se paradajz ne raspadne u kašu. Promiješati, začiniti, posipati oreganom i peršunom.
Ivica njupa tunu, Vesna njupa tunu, njupam je i ja!
Vidim da mi smisao za humor erodira s ulaskom u srednje godine... Ma, opet su počeli puštati reklamu za mambu na radiju pa sam istraumatizirana. Inače, moj izvanbračni suprug, lingvist amater, primijetio je višeznačnost i skrivenu opscenost sintagme "njupati mambu", koja baca novo svjetlo na ovu najgoru od najgorih reklama u povijesti. Khm, khm... gutati pitona... njupati mambu... Ak me razmete...

Nego, kad ste zadnji put bili na Plitvicama? To smo se i mi zapitali te u sklopu akcije "upoznaj domovinu da bi je više volio i ne bi glasao za Bandića ni pod prijetnjom smrti" uputili na jednodnevni izlet na jezerca. Četvrtak, praznik, kiša i hrpe turista. Idila. No kaj je, je - lijepo. Ugodno sam iznenađena. Jedine moje asocijacije na Plitvice godinama prije autoputa su bile "ono na pola puta kad idemo na more" i "ono di su one babe s kolačima". Kako sam samo radosno ciknula kad sam vidjela da su babe još tamo! A i izbor savijača se proširio. Upad za Plitve je 110 kn. Puno, reklo bi se na prvi pogled, no nije mi žao. Ali mi je žao što nisam mogla pecati jer su jezera krcata pastrvama svih veličina koje se samo krave uz obalu i čekaju da im netko nešto baci, skoro pa i plivaju za tobom. Samo sam čekala kad će neka mrcina progutati ovo nezaštićeno pače.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Evo malo slikopisa...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Zamišljeni cilj puta bilo je žderanje u Rastokama, ali pljuštala kiša pa nagazili do Zagreba. Nesretnim spletom okolnosti završili u Laganiniju i to moram napraviti apdejt davne recenzije dotične istarske konobe: preskupo u odnosu na dobiveno, male porcije i precijenjeno. Radije ne. I još kraj sebe dobiješ sina Jakova Sedlara s frendom na dabl-dejtu s nekim mlađahnim kokošama.

partyA poučena jučerašnjim iskustvom, moram udijeliti upozorenje naivnoj čeljadi koja će prvi put bojažljivo ući u belgijsku pivnicu Hop Devil i raspametiti se kad otvore pivovnik. U cirka dva sata popila tri mala piva. Znači, litra. To je bezazleno, pomislit ćete. Ali eto ti hop vraga! U obliku simpatične i stručne pipničarke koja nas je uslužno oblijetala i savjetovala poput sommeliera najboljeg pariškog hotela. Ja sam samoinicijativno prvo popila jedan trapistički Orval (jer je lako za izgovoriti) - nije mi baš sjeo, nekako prekiselo i pjenušavo. Bolje da su trapisti napravili još koji sir nego Orval, što se mene tiče. Zatim me dotična vražica u liku konobarice nagovorila na Chimay Blu - fino, gromko, bogato, ali 9%! To su opet trapisti zakuhali. I dobro, budem još jedno za kraj. Eto ti nje, čak je išla do šanka konzultirati se s kolegom i konzilij mi je preporučio Gouden Carolus Ambrio, iz porodice jantarnih piva. Tko bi odbio? Jako fino. Ali 8%. I dok se i ne snađeš, ta tri pivca te samo odjednom satru. Čak sam ostavila nekoliko zadnjih gutljaja Ambrija jer sam imala osjećaj da ću završiti pod stolom ako liznem samo još jednu molekulu piva. Uglavnom, nije se za igrati s belgijskim pivama. Tu vrijede drukčija mjerila, skoro kao za vino.

Kad smo već kod njupanja mambe, evo i priloga u skladu s recentnim svjetskim zbivanjima...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Post je objavljen 09.06.2007. u 17:21 sati.