Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/smisaozivota42

Marketing

Da se nešto i nauči.

Obrana maturalnog rada je bila jučer. Pet sam dobila. :D

Građa i razvoj oka. Ajde reći ću vam najzanimljivije :D :
* "Oči su ogledalo duše." rekao je Leonardno da Vinci, još prije pola tisućljeća.
* U normalnim prilikama staklasto tijelo je prozirno. U slučajevima traume može se zamutiti. Tada se mora zamijeniti silikonskom masom, a od prije nekoliko godina takav se zahvat izvodi i u bolnici Rebro.
* Računski je dokazano da je rožnica prozirna zbog njene gusto složene strukture. Da je gušća ili rijeđa struktura, više nebi bilo prozirno. Ako je zamućenje trajno, može se liječiti keratoplastikom, tj. transplantacijom rožnice koja se uzima s mrtvog donora ili iz banke rožnice koja je u Zagrebu smještena u bolnici Sveti Duh. Usput da kažem da ju je osnovala jedna moja susjeda, profesorica Ljerka Henč - Petrinović, koja je sad u mirovini, ali još uvijek vodi privatnu očnu ambulantu.
* Najpoznatija anomalija oka je heterochromia iridis. Spomenula sam je već jednom. Jedno oko jedne boje, drugo druge boje. Kao što ima David Bowie. A imao je i Aleksandar Makedonski. Jedno smeđe, drugo zeleno. Zbog toga su mislili da je božanstvo.
* Na tri - četiri štapića dolazi jedan čunjić. Štapići služe da vidimo po noći, a čunjići da vidimo boje. Noćne životinje, poput miša, štakora ili sove imaju više štapića naspram nas i malo ili nimalo čunjića. Što znači da mnogo bolje vide po noći nego mi, ali gotovo uopće ili uopće ne vide boje.
* Zamućenje leće danas se liječi lensektomijom (otklanjanjem bolesne i ugradnjom nove umjetne leće koje se izrađuju od plastične mase koja je gotovo bez težine). Takva operacija je vrlo jednostavna, traje oko petnaest minuta i izvodi se u svim zagrebačkim bolnicama.
* Može se ugraditi i bifokalna leća (ona čija je donja polovica za blizu, a gornja za daleko). Takva se leća neće ugrađivati osobi koja je fizički jako aktivna jer se zbog aktivnosti leća može preokrenuti što zahtijeva ponovni kirurški zahvat.
* Prije nego izađe iz oka, očna vodica mora proći kroz trabekularnu mrežu koja je građena poput rešeta (sita) i na kojem zaostanu sve nepoželjne komponente koje su se našle u oku (npr. neke bjelančevine, dijelovi bakterija ili dijelovi epitelnih stanica). Znate ono kad ležite i kad vidite neku crnu točkicu kak vam prolazi pred očima? E to je protein koji lebdi u vodici u prednjoj očnoj sobici. Protein koji se probio do tamo čak. Kad prestanete vidjeti taj protein, to znači da je fagocitiran. Iliti požderan. Hehe.
* Razvoj suzne žlijezde završi tek u trećem mjesecu života. Što znači da djeca do trećeg mjeseca života nemaju suze. To sam također jednom bila spomenula.
* Od sistemskih bolesti (onih koje napadaju cijelo tijelo) u tijelu čovjeka najviše se na oko odražavaju dijabetes (šećerna bolest) te hipertenzija (povišeni krvni tlak). Kod nekih vrsta dijabetesa koje su godinama zapuštene može doći do sljepoće.
* Kiklopija - jedinstvena očna osnova se nije razdvojila. Dijete ima samo jedno oko u sredini čela. S takvim teškim anomalijama, djeca žive svega nekoliko sati. Termin vam je poznat iz grčke mitologije.


Post je objavljen 09.06.2007. u 00:15 sati.