Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cimeraj

Marketing

Pumbin gastronomski vodič za studente (dio prvi)

Faljen Isus, lipi moji!

E 'vako...
Pošto ovaj blog se bukvalno drži na aparatima, odlučio sam uzeti stvari u svoje ruke i napraviti svojevrsnu renesansu.
Ovaj blog je prvenstveno zamišljen kao dnevnik jedne kuće trojice mladića, pa kasnije dvojice studenata, međutim kao što vidite situacija je poprilično alarmantna pošto se postovi na ovom blogu ukazju vrlo rijetko.

Pumba, tj. ja, ću napraviti jedan gastromski vodič za studente.
U čemu je caka. Pa caka je prvenstveno u dvije stvari.
Prva caka, odnosno caka prima kako bi rekli stari latini, je u tome što u Ramsko-šokačkoj kući na primarno nisam na poslovima vezanim za kulinarstvo i gastronomiju.
Ne, za taj dio je zadužen stari Timon, koji je vješt za štednjakom kao Jamie Oliver, tako da Timon ima i titulu nudističkog kuhara.
Moje zaduženje u Ramsko-šokačkoj kući je vezano za pranje rublja.
Evo slikovitog prikaza zaduženja:



A ovo je dakle područje rada starog Timona:


E dobro, dakle kada smo to rješili dolazimo do cake druge, odnosno po latinski cakae secundae .
Druga caka je u tome što stari Timon počesto izbiva iz naše Ramsko-šokačke kuće, tako sam si ja primoran nekada praviti ručak, večeru, zajutrak, gablec i slično.

I tako sam se odlučio na seriju gastromskih vodiča za studente.
Glavna smjernica u ovoj seriji gastronomskih postova biti će naravno ekonomski faktor.
Za one koji nisu sudenti... najveći problem kod studenata, pogotovo onih koji studiraju van svog mjesta prebivanja/stanovanja/obitavanja je upravo ekonomske naravi.
Svaki student, bez obzira na staleški background muči muku s novcima.
Neki više, neki manje - ali uglavnom sa zebnjom svi isčekuju payday odnosno kada roditelji na žiro račun uplate novce za idući mjesec, ili dan kada sjeda stipendija.
Pa da više ne objašnjavam, pošto je ovaj uvod ionako podugačak, krenimo sa prvim superstraobalnim receptom!


Pumbine tikvice "strah u ulici Hasana Brkića"
Dakle za ovo jelo biti će nam potrebno:
Tikvice (količina - po želji)
3 jajeta
Dukat vrhnje za kuhanje
Ulje
I jedna žlica vegete


U novcima rečeno...
Kilogram tikvica stoji u Sarajevu 1 KM, pa predpostavljam da na ostalim dijelovima Balkana nije skuplje.
Daklem onda u Hrvatskoj 4-5KN, u Srbiji 40-50 dinara, u Crnoj Gori oko pola Evra i u Sloveniji oko nekoliko tolara.
Dukat vrhnje za kuhanje koje preporučuje Lidija Kralj nije skupo al' nemam pojma koliko je točno. Zaboravio sam.
Ulje mora imati svaka kuća poštena, kao i vegete.
Jaja su osnova svake studentske prehrane.

Pa krenimo.

Prvi korak je isjeći tikvice na ploške, kao na slici dolje:

Ove dotične tikvice na slici su ranije narezane i očišćene, te su bile smrznute ako se pitate otkud ovaj led po njima.

Pripremite jaja i vrhnje za kuhanje:


Sada ste spremni za izradu smjese u koje ćete uvaljati tikvice.
Ova smjesa još može sadržavati i određenu količinu brašna, što je dobro zato što brašno u tom slučaju igra ulogu vezivnog tkiva.
Međutim kako sam ja na proteinskoj djeti, brašno se izbjegava.
A koliko su proteinske djete učinkovite, govori to da sam u proteklih mjesec dana skinio čitavih deset kila našto sam dobio komentar da sam "omršavio dobro, a pogotvo iz profila".
Ako ste i vi na proteinskoj djeti, umjesto brašna probajte koristiti narezani parmezan. Ja mislim da bi i to šljakalo.
No, dakle da mi krenemo sa smejsom.
Izlupajte jaja u tanjur ili zdjelu. Razmutite ih snažnim pokretima vilice, kao na slici dolje:


Sljedeće što je bitno je to da se doda vegeta.
Zašto je vegeta bitna?
Vegeta je bitna iz tog razloga što je vegeta ono što razlikuje hrvatsko jelo od nehrvatskog.
Dakle s vegetom svako jelo dobije dozu hrvatstva.
Dodajte daklem vegetu:


Poslije vegete dodajte Dukatovo (odnosno Lactalisovo) vrhnje za kuhanje koje preporučuje Lidija Kralj.
Vrhnje uopće nije nužno, čak mislim da bi i bilo bolja smjesa bez vrhnja međutim ja sam ga našo u frižideru pa sam ga stavio.
Problem je u tome što Dukatovo vrhnje za kuhanje koje preporučuje Lidija Kralj smanjuje viskoznost jaja, pa se time smjesa slabije ljepi na tikvice.
Međutim ukoliko stavite brašno odnosno parmiđani, vi ste taj koji kontrolira viskoznost smjese.
Inače kontrola je ono što vrhunskog kuhara razlikuje od pijanog vozača.
Dakle uspite Dukatovo vrhnje za kuhanje koje preporučuje Lidija Kralj:


Smjesu koja se sastoji, da ponovimo, od jaja, vegete i Dukatovog vrhnja za kuhanje koje preporučuje Lidija Kralj još jednom dobro izmutite:


Kada ste to sve izmutili, možete početi peći tikvice.
U tavu uspite ulje, zagrijte ju naravno i priredite tikvice, smjesu i prazan tanjur u koji ćete stavljati pečene tikvice:


Ona plava šerpica što je vidljiva na slici vam nije potrebna, to je šerpica koju ja koristim da ugrijem vodu za kavu, al mi ju je bilo mrsko skloniti pa je ostala tu na štednjaku.

Kada se tava dovoljno ugrijala, položite tikvice u tavu i pržite ih dok ne postanu žućkasto-zlatne boje ili u mom slučaju izgoreno-crne boje:


Zaboravio sam napomenuti da tikvice prije prženja treba umočiti u smjesu, pa tek onda pržiti sve to na tavi.
Kako sam ja smotan ja sam to sve krivo napravio... nemojte pržiti na jakoj vatri, koristite laganu vatru i nemojte prepeči tikvice. Vadite ih kad postanu žućkasto-zlaćane.

Evo kako su meni ispale tikvice:


Da... znam što mislite...
Ne biste ovo nikad pojeli.
Pa nebih ni ja da nisam to sam napravio, pošto ovo izgleda kao unutarnji organi Hitlerove kujice Blonide koju su ubili pa potom zapalili benzinom.
Ja sam mislio da će imati i takav okus, međutim iznenadio sam se.
Jelo je bilo jestivo, pa u nekim granicama možda čak malo i ukusno.
Čar svega je u prilogu:


Kao što vidite ja sam priložio senfa, kečapa i komadić sira koji se zbog blica ne vidi.
Za prilog koristite što god nađete u svom studentskom frižideru.
Ja preporučujem vrhnje. Al ne za Dukatovo vrhnje za kuhanje koje preporučuje Lidija Kralj, nego recimo Mileram. Ili tako nešto slično.

Umjesto tikvica možete koristi i patlidžan koji je, ruku na srce, meni ukusniji od tikvica a i lakše je njime nekako manipulirati u tavi.

Do idućeg puta,
Dobar tek!

Post je objavljen 08.06.2007. u 17:32 sati.