Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/xcaffeplanetx

Marketing

Hrvatu uspjelo bežično prenijeti energiju!

Hrvat Marin Soljačić je na čelu peteročlanog tima iz Massachussettsa koji je uspio dokazati da se električna energija može prenijeti bežično.

Marin Soljačić i pet suradnika iz Massachussettsa - Andre Kurs, Aresteidis Karalis, Robert Moffatt, J. D. Joannopoulos i Peter Fisher uspjeli su između dviju induciranih zavojnica, udaljenih dva metra, uspostaviti protok električne energije. Zasvijetlila je žarulja od 60 vata, piše jedan dnevni list. Svi američki mediji prenijeli su revolucionarnu vijest koja dosad nikome nije uspjela, pa čak ni Tesli, koji nije stigao dovršiti eksperiment.
Šestorka je prije šest mjeseci tvrdila da je bežični prijenos struje moguć, a sada su to uspjeli i dokazati. Efikasnost bežičnog prijenosa energije je 45 posto, a ekipi je cilj postići 70 -80 posto te također namjeravaju i povećati udaljenost prijenosa energije.
- Sad bismo već trebali razmišljati o komercijalizaciji otkrića jer smo sve bliže praktičnoj primjeni - rekao je Soljačić.
Njihov su rad provjerili i ocijenili nezavisni suci, stručnjaci i odaslali u svijet. Izumiteljima su bez prestanka zvonili telefoni. O proslavi još nisu stigli razmišljati, no već će ga nekako obilježiti.


Pridružite se diskusiji

Post je objavljen 08.06.2007. u 15:55 sati.