U svibnju ove godine, u Hrvatskoj su osnovana dva nova conviviuma (udruge), što zajedno sa već postojećim istarskim stvara pretpostavku za osnivanje nacionalnog Slow food ureda, svojevrsnog koordinacijskog centra za zemlje bivše Jugoslavije.
Slow Food je međunarodna udruga koja promiče kulturu hrane i vina, ali također brani bioraznolikost hrane i poljoprivrednih proizvoda širom svijeta.
Protivi se standardizaciji okusa, brani potrebu konzumenta za informacijom, štiti kulturne identitete vezane uz hranu i gastronomske tradicije, čuva tehnike uzgoja i prerade hrane nasljeđene iz tradicije i štiti domaće i divlje životinjske i biljne vrste.
Kao dio svojih ciljeva, pokret spore hrane pretvorio je staru Fiatovu tvornicu u Torinu u veliki sajam hrane nazvan Salone del Gusto koji se održava po nekoliko dana svakog drugog listopada.
Pokret spore hrane ima 83 000 članova diljem svijeta i urede u Italiji, Njemačkoj, Švicarskoj, SAD-u, Francuskoj, Japanu i Velikoj Britaniji.
„Međunarodne vijesti za voditelje convivia“
New Convivia
Croation Fishermen Join the Network
In Genoa during Slow Fish (May 4-7), two Croation convivia were established: Slow Food Unije and Slow Food Zagabria. The first was opened by the fishermen of Unije island, a strip of land covered by Mediterranean maquis that envelops the centuries-old olive trees there. Neither cars nor mopeds are allowed; all the island’s inhabitants have chosen to get around solely on foot or bicycle.
Važnije domene vezane uz ovu temu: www.slowfood.com / www.haron.hr , a uskoro i www.slowfood.hr
Post je objavljen 06.06.2007. u 13:30 sati.