Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrpolitika

Marketing

Može li Milanović dijaspori ukinuti pravo glasa

Nemojte se držati zakona kao pijan plota! Ova rečenica-naputak, koju je šezdesetih godina u Splitu izgovorio Josip Broz Tito, odavno je dio (uglavnom neslužbene) povijesti ove nesretne zemlje, ali bi, kako sada stvari stoje, još dugo mogla biti načinom na koji bi neki u Hrvatskoj željeli rješavati probleme. Nije pri tomu riječ samo o sucima koji sude "po babi i stričevima", nego i o pretendentima na najviše državne dužnosti, koji u svojim javnim istupima tvrde kako će se upravo oni obračunati sa korupcijom i svim drugim zlima života u tranzicijskom raskoraku. Tako, primjerice, novoizabrani predsjednik SDP-a Zoran Milanović najavljuje da će, ako bude u prilici, tj. ako osvoji vlast, ukinuti glasove dijaspore ("Priznajem samo birače u Hrvatskoj."). A Ustavni sud je u utorak diskrimirajućom proglasio zakonsku odredbu po kojoj na referendumu mogu glasovati samo hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Hrvatskoj i bez prekida prebivaju u Hrvatskoj najmanje godinu dana, te ukinuo izmjene Zakona o referendumu donesene 2001. (Na jednom portalu vijest o tome objavljena je pod naslovom "I Hercegovina na referendumu"!)
Tom je odlukom, dakle, poništen prvi korak ka oduzimanju prava glasa hrvatskim državljanima s prebivalištem izvan Hrvatske, načinjen u vrijeme vladavine šestočlane koalicije predvođene SDP-om, pa je logično pretpostaviti da bi Ustavni sud na isti način postupio i kada bi netko načinio i drugi korak - ukidanje pravo glasa dijaspori na pralmanetarnim i predsjedničkim izborima.
Drugačije bi, naravno, bilo kada bi se i u 21. stoljeću sucima mogao uputiti naputak sličan onom "najvećeg sina naših naroda i narodnosti". No, bez obzira na korumpiranost pravosuđa, stvarnu i percipiranu, ta su vremena ipak davno prošla.

Post je objavljen 06.06.2007. u 01:05 sati.