Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lornadoone

Marketing

VIŠNJE I LJEŠNJACI

Došle su nam polako i višnje. Kako se trudim biti u toku s ponudom u prirodi, nudim vam recept s višnjama. Pozitivno kod ovog kolača je to što nije potrebno da vam stoji u friđu, sad kad nam je krcat napicima i lako pokvarljivom hranom... Tako sam u subotu ispekla ove šnite. Znala sam da će mi Tina doći u nedjelju na kavu, klafž i druenje, pa je kolač savršeno upasao.
U receptu ćete primijetiti da se sve količine nalaze u dvije količine. Recept je predviđen za pečenje u velikom, crnom plehu, ali rijetko trebam toliku količinu, pa sam izračunala količine i za normalan manji pleh (uobičajen za kolače)... to je ona druga količina.
Image Uploaded by ImageShack Toolbar ŠNITE OD VIŠANJA I LJEŠNJAKA

TIJESTO:
200/140 g brašna
125/80 g škrobnog brašna
1 žličica/ na vrh žličice praška za pecivo
200/140 g šećera
1 vanilin šećer
malo soli
ribane korice limuna
250/160 g margarina
4/3 jaja

NADJEV:
50/35 g mljevenih lješnjaka
1 kg/750 g višanja (svježe ili ocijeđene iz kompota)

BAZE:
6/4 bjelanjaka
250/160 g šećera
150/100 g mljevenih lješnjaka

POSTUPAK:
Sastojke za tijesto staviti u zdjelu, pa mikserom izraditi glatko tijesto. U dobro namašten i pobrašnjen pleh izlijati i poravnati tijesto. Posipati ga lješnjacima i na tako pripremljenu podlogu rasporediti višnje. Peći u zagrijanoj pećnici 20 minuta na 200°C.
Za to vrijeme izmiksati bjelanjak u čvrst snijeg. Postupno dodati šećer, a na kraju lagano primješati lješnjake. Izvadimo na pola pećeni kolač iz pečnice, premažemo bazeom i pećemo još 20 minuta na 175°C.
Kolač rezati i poslužiti kad se potpuno ohladi.


Nisam imala namjeru napisati ništa osim recepta, i to još jučer. I onda mi se dogodila Jana s osvrtom na moj mali znak pažnje osobi koja me dovukla među vas, koja mi je pomogla da izrazim sebe kroz dizajn bloga i koja me ohrabrila da se pohvalim s radovima koji već dugo oplemenjuju moje slobodno vrijeme i vesele ljude oko mene.
To je tako malo, moja Jano! ali je zaista od srca. Veseli me da si i ti to prepoznala i da ti se sviđa.

Toliko od slinavljenja, ali morala sam se osvrnuti. Desi mi se da spontanom reakcijom, kao što je to u datom trenutku bio e-mail Jani, pogodim pravo mjesto i kad bih to samo znala osvijestiti... da, onda to nebi bilo to, ne bi bilo spontano i izgubilo bi ono najosnovnije - iskrenost! Zato, tko zna tko će biti sljedeća "žrtva" moje intervencije.

Što se pak nymphe-e tiče... Čuj, imaš novu istu onakvu šalicu i već sam je zamotala u 3 sloja "prištavog" najlona, pa je sad bacaj koliko hoćeš! ...mislim na kavi u petak!

Inače me ubija ovo vrijeme, nestalni tlakovi i glavobolje. Učinkovitost na poslu mi je minimalna, pa se trudim u jednom komadu odraditi što više mogu jer kad jednom misli odlutaju, teško ih je sabrati. Mogu samo čekati da me malo prođe, da se naspavam i da prođu "oni dani u mjesecu", pa ću biti ona stara, radina, učinkovita - ja!


Post je objavljen 05.06.2007. u 22:12 sati.