Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/siddartha

Marketing

Što kad dođe taj dan...?

Za izbjegavanje oplodnje tijekom spolnog kontakta primjenjuju se različiti kontracepcijski postupci i sredstva. Naravno, oplodnje neće biti ako se spolni snošaj prekine prije ejakulacije ili ako se sperma ispusti izvan rodnice.
Muškarci se najčešće za sprečavanje začeća koriste zaštitnim gumicama (KONDOMIMA).

Slične mehaničke zapreke prolasku sjemena koriste i žene, a nazivaju se DIJAFRAGME. To je gumena kapica koja prekriva ulaz u maternicu. No rijetko se upotrebljava jer se pokazaloda su nepraktične za postavljanje, a nisu baš i neka zaštita.
Osim toga, žene kako kontracepcijsko sredstvo rabe više vrsta zaštitnih pjena kojima ispune rodnicu. Pjena umrtvljuje spermije.

Ali...danas žene najčešće piju različite KONTRACEPCIJSKE PILULE. To su hormonski preparati koji sadrže estrogene i/ili progesteron. Na taj se način zaustavlja izlučivanje FSH iz adenohipofize (folikulstimulirajući hormon), pa se ne razvija folikul niti sazrijeva jajašce u jajnicima.

VAŽNO JE da žene nakon nekoliko mjeseci stalnog uzimanja tih pilula naprave pauzu, i da se pritome čuvaju da ne zatrudne. Zašto?
Pokazalo se da neke žene koje tada zatrudne rađaju dvojke ili čak i više djece jer nakon prekida uzimanja pilula istodobno sazrijeva više jajašaca.

SPIRALA- veličine oko 2,5 cm. Nju u ušće maternice mora utisnuti liječnik. Tad je trudnoća spriječena, dokazano je zbog blage upale ili zato što metal nepovoljno djeluje na spermije.

Treba naglasiti da nijedna kontracepcijska metoda ipak nije potpuno sigurna. Sve prije navedene spriječavaju trudnoću ali ne i širenje spolnih bolesti. Među njima su se "najsigurnijim" pokazali kondomi.

Post je objavljen 05.06.2007. u 12:48 sati.