Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mladizupeig

Marketing

LJUDSKA DJELA

Stari otac Daniel pripovijeda: Stari otac Arsenije jednom je pripovijedao o nekom starcu – a to je, bez sumnje, bio on sam – koji je sjedio u svojoj ćeliji i dok je sjedio, začuo je glas:
"Dođi! Pokazat ću ti ljudska djela!"
Govornik ga je tada odveo na jedno mjesto te mu pokazao nekog čovjeka koji je nacijepao veliku hrpu drva. Kad ju je pokušao podići, nije mu to uspjelo. No tada je, umjesto da s te hrpe odbaci poneki komad drveta, nacijepao još drva i stavio ih na istu hrpu. Tako je radio dugo vremena.
Govornik je pak pošao dalje i pokazao mu čovjeka, koji je stajao pokraj jezera i iz njega izvlačio vodu izlijevajući je u neki veliki spremnik, koji bijaše probušen pa je voda iz njega otjecala natrag u jezero. Onda mu je opet rekao:
"Dođi pa ću ti pokazati još nešto!"
I ugledao je hram i dva jahača na konjima. Nosili su gredu jašući jedan pored drugoga. Htjeli su ujahati kroz vrata, ali nisu uspjeli jer je greda bila predugačka, a vrata preuska. Da su gredu postavili okomito na vrata, uspjeli bi, ali nijedan od njih nije htio noseći gredu biti iza drugoga. I tako ostadoše izvan hrama.
Govornik tada reče:
"Nosači grede su oni koji jaram pravednosti nose s ohološću pa zato ne mogu ni shvatiti ni izabrati pravi smjer jarma-grede, tj. ići poniznim Kristovim putem. Drvosječu tare višestruka krivnja: Umjesto da se kaje, on svojim grijesima dodaje nove, a onaj što grabi vodu iz jezera jest čovjek koji čini dobra djela, ali s puno sebičnih primisli, pa je zbog toga izvrgnut propasti usprkos dobrim djelima."
Zato, dakle, svaki čovjek mora biti razborit u svom djelovanju kako se ne bi uzalud mučio.

Post je objavljen 05.06.2007. u 10:22 sati.