Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Susret mladih iz župa Đurđevačkog dekanata

vzb


Fotografija: Svi sudionici susreta
U ovoj školskoj godini četvrti dekanatski susret mladih Đurđevačkog dekanata održan je u Kalinovcu u subotu 2. lipnja u prostorijama župne kuće. Odazvao se velik broj mladih, pa se može reći da je na svakom susretu broj mladih sve veći i veći, te da su ti skupovi sve organiziraniji i zanimljiviji mladeži. U Đurđevačkom dekanatu posebna sreća za mladu skupinu je što taj dekanat ima dosta mladih svećenika koji razumiju mladež, koji doslovno plove s njima i tako ih pomalo sve više vraćaju u živu Crkvu i na put prave istinske vjere. Nakon slobodnog neorganiziranog dijela susreta - vrlo bitnog dijela susreta, zbližavanja mladeži sa svećenicima u dekanatu, te pozitivnim ulaskom svećenika u njihov svijet - mogao je molitvom započeti susret mladeži kojeg je vodio povjerenik za mlade u Đurđevačkom dekanatu vlč. Tomislav Leskovar, župnik u Kozarevcu. Poslije molitve pozdravio ih je kao domaćin i organizator dekan Đurđevačkog dekanata preč. Mladen Gorupić.
Zatim je mladeži dekanata vlč. Leskovar započeo izlaganje u više tema:
"Današnja mladež" s pogledima kako stariji gledaju na ovu sadašnju mladež u negativnom smislu. Vlč. Leskovar istaknuo je da na žalost mnogi mladi zaista olako trate povjerene im Božje darove, poglavito vrijeme, zdravlje i mladost. Mnogi mladi izgubljeno lutaju, jednostavno ne pronalazeći sebe u današnjem svijetu, nemaju smisao života - ne znaju što bi i kud bi sa sobom. Ali, ne vrijedi optuživati samo mlade da su oni krivi za takvo stanje, treba pogledati i na starije, da možda i oni sami daju loš primjer mladima, da možda oni jednim dijelom i svojim djelima skrivljuju za takvo stanje pojedinih mladih. Međutim, dobro je što još uvijek ima mladih koji su spremni prihvatiti što im je Bog darovao. Zbog njih bi misli starijih mogle glasiti i "Još uvijek ima nade za budućnost naše zemlje, jer ima mladih koji znaju stvarati bolji svijet".
Druga obrađena tema susreta mladih bila je "Ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas, tako i vi ljubite jedni druge." (Iv. 13, 34).
O toj temi vlč. Leskovar dao je osvrt na Papinu poruku za 12. svjetski dan mladih uz ovogodišnju Cvjetnicu, u kojoj Papa poziva mlade, koji su budućnost i nada čovječanstva, da upravo ljubavlju čine ovaj svijet boljim. Prenio je smisao i riječi gdje Papa poziva na Božju ljubav. Prvo je područje Crkva koja je naša duhovna obitelj, a koja se sastoji od Kristovih učenika, te citata gdje Papa govori Isusove riječi: "Po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge." Još nadodaje Papine riječi: "Potičite svojim zanosom i ljubavlju aktivnosti u župama, zajednicama, crkvenim pokretima i skupinama mladih kojima pripadate. Svjedočite svoju vjeru poglavito među svojim vršnjacima."

vb


Fotografija:Svećenici koji su prisustvovali druženju: vlč. Tomislav Leskovar, vlč. Krunoslav Kefelja, preč. Mladen Gorupić, vlč. Ivica Puškadija, vlč. Josip Vidović.
Treću temu ovog susreta vlč. Leskovar koristi kao zaključak pod nazivom "Neka vas Duh Sveti učini domišljatima u ljubavi" .
Na toj završnoj temi učinio je paralelu s Papinim završnim govorom koji glasi: "Neka vas Duh Sveti učini domišljatima u ljubavi, ustrajnima u preuzetim obvezama i smjelima u vašim pothvatima, tako da uzmognete pružiti svoj doprinos u izgradnji civilizacije ljubavi" i proslave silaska Duha Svetoga nad Mariju i apostole. Tako i on želi uz pomoć Papinih riječi, snagom Duha Svetoga i svojom aktivnosti pokrenuti ovu mladež i promijeniti njihov svijet na bolje.
Izlaganje je završeno molitvom Himanom Duhu Svetom poslije kojeg je uslijedilo druženje i okrjepa.
Uzveličavanju tog susreta pridonijeli su i svećenici: povjerenik za duhovna zvanja u Đurđevačkom dekanatu vlč. Krunoslav Kefelja, župnik u Podravskim Sesvetama, kapelan u Đurđevcu vlč. Josip Vidović, kapelan u Pitomači vlč. Ivica Puškadija i bogoslov Dario Paviša.
Voditelj skupine, povjerenik za mlade u Đurđevačkom dekanatu vlč. Tomislav Leskovar istaknuo je da više i nije problem u Đurđevačkom dekanatu pasivnost mladih, nedolazak u crkvu ili nevjera, već velika raštrkanost i udaljenost mjesta od mjesta, odlazak mladih u veće gradove na obrazovanje i njihovo višetjedno izbivanje iz svojih župa.
Nenad Erdelec
Fotografije i tekst:Varaždinska biskupija


Post je objavljen 04.06.2007. u 16:02 sati.