Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

"Hrvati su bili naivni, Muslimani su znali igrati igru s međunarodnom zajednicom..."

Muslimani su željeli zadržati hrvatsko stanovništvo u Bugojnu kako bi od njih kasnije mogli “krasti” humanitarnu pomoć, rekao je nizozemski potpukovnik Rudy Gerritsen


U nastavku suđenja bivšim čelnicima hercegbosanskih Hrvata svjedoči0 je nizozemski potpukovnik Rudy Gerritsen koji se promatračima Europske zajednice u BiH u dolini Lašve pridružio sredinom srpnja 1993. godine, u vrijeme izbijanja sukoba između HVO i Armije BiH na tom području.
Gerritsen je tokom svoje misije nadgledao šire područja Uskoplja, Prozora i Bugojna. Tijekom glavnog ispitivanja je naveo da mu je na sastanku u Prozoru, krajem srpnja 1993. godine, optuženi Slobodan Praljak predstavljen kao glavni zapovjednik snaga HVO u BiH. Sa Praljkom ga je upoznao Željko Šiljeg, tadašnji zapovjednik "snaga HVO na području Uskoplja". Pripadnike vojne policije HVO u Prozoru opisao je kao “neobrazovane i nepristojne” i napomenuo da je stekao utisak da oni nisu bili pod Šiljegovom nadležnošću.
Rudy Gerritsen drugog je dana svjedočenja, tijekom unakrsnog ispitivanja, potvrdio konstatacije obrane kako su Hrvati bili “naivni” dok su Muslimani “znali igrati igru” sa međunarodnom zajednicom.
Michael Karnavas, američki odvjetnik optuženog Jadranka Prlića, tvrdi da je Armija BiH bila vješta u obmanjivanju javnosti kada su u pitanju njene stvarne namjere. U sklopu te, kako ju je Karnavas nazvao, “igre za javnost”, Muslimani su prevarili “naivnu” međunarodnu zajednicu uvjeriivši je da žele zaštititi Hrvate na području Bugojna. A zapravo su, tvrdi Karnavas, željeli zadržati hrvatsko stanovništvo kako bi od njih kasnije mogli “krasti” humanitarnu pomoć. Svjedok se složio sa svim Karanvasovim navodima.
Iako se tužiteljstvo protivilo ispitivanju svjedoka o zločinima koje je počinila Armija BiH nad bosanskim Hrvatima, Pretresno vijeće je odlučilo drukčije.
Optuženi Slobodan Praljak je u sudnici prikazao i video snimak na kojem su prikazane žrtve zločina počinjenog nad Hrvatima u Uzdolu 14. rujna 1993. godine. Svjedok je, kako se vidi na snimcima, dan kasnije obišao mjesto zločina.



Post je objavljen 02.06.2007. u 22:25 sati.