Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bilojednomukuhinji

Marketing

bakalar "a la delikates"

bakalar "a la delikates"
Pravo ime ovog bakalara je "bakalar a la benedictine" (mi ga zovemo bakalar na bijelo i tvrdimo da je to naše jelo što je notorna glupost!!!), potječe iz samostana u Languedocu, na jugu Francuske i bio je kamen kušnja za maštu svakog kuhara. Ova verzija potječe iz 19 stoljeća. Znali su ti fratri kuhat!
Sušeni bakalar istucite malo batom i namočite u hladnu vodu 24 sata, mijenjajući par puta vodu. Stavite ga u svježu vodu i kada zavrije kuhajte ga oko sat i po dok se bakalar ne skuha, ali nemojte nikako vodu soliti. Kad se voda ohladi izvadite ga i sve očistite da bi dobili fino bijelo meso. Nasjeckajte što sitnije meso, odnosno najbolje je kad ga prstima drobite u komadiće, dodajte dosta zdrobljenog češnjaka i peršina, soli i papra i najmanje 2 dcl najfinijeg maslinovog ulja.
Stavite sve u u emajlirani lonac koji ima odgovarajući poklopac, rukama čvrsto obuhvatite ručke pritiskajući i poklopac, pa snažno tresite sve dok se bakalar ne raspadne ili gotovo ne pretvori u bijelu kremu. Povremeno možete zaliti s malo vode u kojoj se kuhao bakalar. Cijeli postupak raditi s toplim bakalarom. Ima i onih koji bi to riješili s mikserom, ali ne, ne, nije to to! Šnita domaćeg kruha, dobro dođe i malo crnih maslina i čaša jačeg, punog, suhog bijelog vina!
(70 dag suhog bakalara, puno zdrobljenog češnjaka i peršina, sol, papar, najmanje 2 dcl najfinijeg maslinovog ulja, eventualno malo vode u kojoj se kuhao bakalar)
Ponekad za promjenu dodajte još 1 dcl maslinovog (nek je svih 3 dcl ulja malo zagrijano), 2 raskuhana brašnasta krumpira i 1 dcl mlijeka. Tresite loncem i kad se smjesa zapjeni "nešto novo" je gotovo. Odlično predjelo!


Post je objavljen 03.06.2007. u 15:48 sati.