Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/neznam100

Marketing

Nirvana

Nirvana je bio svjetski poznat i popularan američki glazbeni band, začetnik grunge smjera u glazbi.

Sa svojim singlom 'Smells Like Teen Spirit' sa albuma 'Nevermind' (1991.), 'Nirvana' je postala svjetski poznat band, a osnovana je 1987. godine u Seattleu.

Druge grunge grupe iz Seattlea kao što su Alice in Chains, Pearl Jam i Soundgarden su isto tako stekle veliku slušanost, tako da je u vrijeme 1990-tih godina rock ponovno postao jedan od dominantnih smjerova po popularnosti u modernoj glazbi.

Frontman grupe 'Nirvana', Kurt Cobain je bio karizmatična ličnost te svojevrstan 'glasnogovornik generacije'. Cobain je bio osnovna pokretačka snaga, ali i uzrok raspada 'Nirvane'. Nedugo nakon posljednjeg koncerta održanog u Rimu 1994. godine, Cobain je izvršio samoubojstvo ustrijelivši se puškom u glavu.

'Nirvana' je svojevrsni fenomen u glazbi, specifičan po tome što je postao izuzetno popularan u godinama koje dolaze po orginalnim, ali i po novoizdanim radovima do osam i više godina nakon smrti samog Cobaina i raspada banda. Naime, 'Nirvana' i Kurt Cobain su u relativno kratkom periodu glazbene aktivnosti bili izuzetno produktivni i snimili velik broj radova od koji neki nisu ušli u završne verzije albuma iz tih godina, već su se našli na kasnijim izdanjima i reizdanjima.



KURT COBAIN -20.2.1967.-5.4.1994.

Host unlimited photos at slide.com for FREE!
-Rođen je u Aberdeenu, Washington. Roditelji mu se razvode 1976. Nakon razvoda neprekidno se seli od roditelja do raznih rođaka. Sa 16 godina je završio na ulici. Iz tog razdoblja potječe pjesma "Something In The Way". Krista Novoselica upoznaje 1986. i s njim osniva grupu Nirvana. Prvi album "Bleach" snimaju 1989. za neovisnu tvrtku SubPop, a 1991. za David Geffen Records snimaju drugi album, "Nevermind" koji ih dovodi na vrh popularnosti, ponajviše zahvaljujući antihimnom "Smells Like Teen Spirit" koja će promjeniti povijest glazbe. Primjerice tv postaja VH1 blok glazbe devedesetih naziva "Smells like the 90's". Nitko nikad nije otkrio o čemu je zapravo Kurt pjevao u "Smells Like Teen Spirit". Kurt se 1992. ženi s Courtney Love, ali nakon albuma "Incesticide" i "In Utero" Cobaina nalaze mrtvog pored ispaljene sačmarice u njegovu domu u Seattleu 8. travnja 1994. Kremiran je i njegov je pepeo rasut po rijeci Wishkah.






Krist Novoselic-
Host unlimited photos at slide.com for FREE!
(rođen kao Chris Anthony Novoselic, Compton, SAD, 16. svibnja 1965.) je američki glazbenik hrvatskog podrijetla. Najpoznatiji je kao basist grunge sastava Nirvana.
Pohođao je gimnaziju u Zadru, 1980. Zajedno s Kurt Cobainom je osnivač sastava Nirvana, koji je izvršio veliki utjecaj na rock glazbu 90-tih godina 20. stoljeća. Nakon tragične smrti Cobaina i raspada Nirvane Novoselic je povremeno nastupao i s drugim sastavima. Trenutno se bavi politikom u SAD-u.
Iako je njegovo ime u engleskoj varijanti zapisano kao Chris, Novoselic je iz poštovanja prema svojim hrvatskim korijenima to ime promijenio 1993. godine u njegov izvorni oblik - Krist.




David Eric Grohl
Host unlimited photos at slide.com for FREE!
(Warren, Ohio 14. siječnja 1969.), poznatiji kao Dave Grohl, američki je rock glazbenik i tekstopisac.
Mnogi ga zovu „najljubaznijim čovjekom u rocku“, zahvaljući njegovu prizemljenom i bezbrižnom karakteru. Bio je bubnjar najpoznatijeg grunge benda, Nirvane, od 1990. do 1994. godine, kada se bend raspao nakon smrti frontmena Kurta Cobaina. 1995. osnovao je bend Foo Fighters.
Grohl je započeo svoju glazbenu karijeru 80-ih godina 20. stoljeća kao bubnjar nekoliko lokalnih bendova iz Washingtona, od kojih je najznačajniji punk-rock bend Scream.




Post je objavljen 02.06.2007. u 20:31 sati.