Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/domoljubni

Marketing

Aesculus hippocastanum (Divlji kesten)

Porodica: Hippocastanaceae
Domovina Balkanski poluotok (sjeverna Grčka, Albanija, Makedonija, Bugarska)
OPIS BILJKE

Listopadno stablo, naraste do 30 m a može doživjeti i preko 200 godina starosti. U proljeće se na vrhovima grana razvijaju veliki sjajni pupovi koji u sebi skrivaju i štite od hladnoće cvjetove i listove. Listovi su dlanasti na dugačkim peteljkama sastavljeni od 5 do 7 grubo nazubljenih listića, ukupne duljine i do 50 cm. Cvate nakon olistavanja, u svibnju, bijelim cvjetovima sa crvenim ili ružičastim mrljama, cvjetovi su sastavljeni u grozdove čunjastog oblika i stoje uspravno. Plodovi su bodljikavi tobolci s 1 do 4 velikih okruglih škrobnatih (nejestivih ali ne i otrovnih u manjim količinama) sjemenki smeđe boje. Cvate tek nakon 10 do 15 godina.
UZGOJ, NJEGA

Raste na dubokim hranjivim tlima. Najčešće se sadi u drvoredima i parkovima, iako baš nije primjereno za sadnju uz parkirališta zbog otpadanja velikih sjemenki nakon dozrijevanja.
Najljepše izgleda ako mu se krošnja ostavi prirodnog izgleda, no ukoliko mislite da treba prozračiti krošnju, ili ograničiti rast stabla, rezidbu je najbolje obaviti za mirovanja vegetacije od studenog do veljače.
OTPORNOST

Vrlo otporan na niske temperature, uspijeva i u zoni 4. Dobro podnosi zasjenu, hladnoću i sušna razdoblja, iako ne voli rasti u toplijim krajevima što pokazuje sitnijim listovima, bržim gubljenjem lišća i sporijim rastom.
DOBRO JE ZNATI

Hippos grčki znači konj; biljka je dobila naziv po svojim ljekovitim svojstvima, obzirom da su ga još Turci upotrebljavali za liječenje nekih bolesti konja. Osim u narodnoj medicini, danas se ekstrakcijom iz sjemena dobiva saponin koji se koristi u kozmetičkoj industriji za izradu šampona, ali i u farmaceutskoj za izradu lijekova za liječenje kožnih bolesti, izravnavanje bora, bolesti krvotoka itd.




Post je objavljen 02.06.2007. u 09:56 sati.