Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/illusionofwind

Marketing

Obaveze...

Napokon novi post.thumbup Prvo da se ispričam što se ne javljam skoro dva tjednaheadbang, ali imam obaveza preko glaveheadbangpuknucumad , a tu je još i školamad. Dakle sajam vlastelinstva je gotovmah, skoro gotov - danas imamo oproštajnu večeru.

Image Hosted by ImageShack.us

Ovih dana nisam uopće fotografiralano jer jednostavno nisam stiglano, a nisam imala ni volje nakon škole a da ne govorim kakvo je vrijeme.no. I to bi bilo to od mene, javit ću se kada završi ova ludnicadead.Evo par fotki još od prije dva tjedna pa komentirajte.

Image Hosted by ImageShack.us

Do tada čitajte.
Današnji post sam posvetila Leonardu Da Vinchiusmijeh. Meni najzanimljivijem umjetnikom ikadasmijeh. Iako nisam ljubitelj renesanse on mi se sviđa kao svestrana osoba, tj umjetnik. Pa čitajte:


Leonardo da Vinci (Italija, 15. travnja 1452. - dvorac Clos-Lucé, talijanski slikar, arhitekt, izumitelj, glazbenik, kipar, mislilac, matematičar i inženjer.
Ukratko - najveći genij renesanse, čovjek koji utjelovljuje renesansni ideal svestrana čovjeka - višestruko nadarena čovjeka neutažive znatiželje i žudnje za novim spoznajama. Osim u umjetnosti, dao je doprinose anatomiji, botanici, geologiji, matematici, optici, mehanici, astronomiji, hidraulici, niskogradnji, tehnici proizvodnje oružja, urbanistici.


Leonardo da Vinci
U vrijeme humanizma i renesanse, svestranost je bila visoko postavljena kvaliteta, no nije bez razloga bila rijetka. Leonardova svestranost bila je njegova duhovna snaga, koja je u njemu generirala neograničenu žudnju za znanjem i koja je vodila njegova razmišljanja i ponašanje. Umjetnik po dispoziciji, otkrio je da su njegove oči bile njegov glavni put do znanja; za Leonarda, vid je bio čovjekovo najviše osjetilo zato što vid sam pretvara činjenice u iskustva, odmah, korektno, i sa sigurnošću. To znači da svaki promatrani fenomen postaje predmet znanja. Saper vedere ("znati kako vidjeti") postaje glavna tema njegovih proučavanja čovjekovih djela i kreacija prirode. Njegova kreativnost sezala je u svako područje u kojem se koristilo grafičko predstavljanje: bio je slikar, kipar, arhitekt, ali i inženjer. Njegov veličanstven intelekt, neuobičajena snaga opservacije, te majstorstvo crtanja vodili su ga u promatranje same prirode, koju je proučavao metodično i konzistentno, pri čemu su umjetnost i znanost bile jednako zastupljene.
Leonardovo je djelo sažetak toga izvanrednog perioda ljudske povijesti koji je poznat kao talijanska renesansa, perioda velikog kulturnog napretka i velikih projekata. Leonardova djela odraz su čovjeka toga doba, onoga što je osjećao i činio, strojeva koje je gradio kako bi moglao podizati crkve, palače, zamkove; strojeve za vođenje rata, za rad, za proizvodnju i trgovinu svih onih roba čija je dostupnost bila od vrlo velike važnosti za vladare i njihove dvorove. No kako bilo, još važnije, Leonardovi izumi svjedoče tko je i što on bio - čovjek kojeg je oblikovao najomiljeniji i najstimulativniji grad toga doba, Firenca.
Njegove ideje sadržane su u više od 6.000 Leonardovih zapisa.
Život i djela
1452 .
· Leonardo je rođen u mjestu Vinci, blizu Firence, 15. travnja 1452
1460.
· djetinjstvo u Vinciju
· odlazi u Firencu, postaje šegrt u radionici kod Verrocchija (1469-1470).
1470.
· pridružuje se udruzi firentinskih slikara (1472)
· završava svoj prvi poznat crtež doline Arna (1473)
· slika anđela i pejzaž na Verrocchiovom Kristovom krštenju (1475)
· slika Navještenje (1472-1475)
· portret Ginevre de' Benci (1474-1478)
· slika Sv. Jeronima (oko 1478)
1480.
· Poklonstvo kraljeva (1481)
· napušta Firencu i odlazi u Milano, u službu kod Ludovika Sforze (1482-3)
· slika Madonnu na stijenama (1483-6)
· počinje istraživati ljudsko letenje (1486)
· anatomski crteži u manuskriptima (1488-9)
1490.
· dizajnira stroj za letenje (1492)
· radi na velikom kipu Francesca Sforze na konju (1493)
· slika drugu verziju Bogorodice na stijenama (1494)
· slika Posljednju večeru (1495-1497)
· susreće matematičara Lucu Paciolija, s kojim proučava Euklida (1496)
· napušta Milano (1499) da bi se vratio u Firencu, ostaje u Mantovi i Veneciji (1500)
1500.
· Cesare Borgia zapošljava Leonarda kao vojnog inženjera (1502)
· dizajnira ratne strojeve i crta topografske mape (1502-3)
· crta studije za "Bitku kod Anghiarija" (1503-6)
· slika Mona Lisu (1503-1506)
· proučava let ptica, dizajnira stroj za letenje, i pokušava riješiti kvadraturu kruga (1505)
· proučava fluidne elemente: vodu, zrak i vatru (1506-8)
· vraća se u Milano (1508)
1510.
· slika Bogorodicu i dijete sa Sv. Anom (oko 1510)
· poduzima detaljna anatomska istraživanja (1510)
· odlazi u Rim tražeci patronažu novog Pape Leo X (1513)
· slika Autoportret (oko 1513)
· konstruira mehaničkog lava za krunidbu Franje I, kralja Francuske (1515)
· odlazi na dvor Franje I, Amboise (1516)
· dizajnira palaču u Romorantinu (1517)
· umire u Amboise, 2. svibnja 1519. u 75. godini.

lud JESTE LI ZNALI DA:lud

-Leonardo nije znao pravilno pisati. Sam se je učio jer nije išao u školu. Pisao je s desna na lijevo i to još naopako! Ako želite pročitati bilo kakav njegov rad morate ga okrenuti prema zrcalu.

- Puno je puta lagao u svom životopisu kako bi mogao dobiti posao...

- Lagao je da je vojnik kako bi ga zaposlili u vojsci (1510). Dok je bio tamo, dizajnirao je prvi most koji je pomagao da vojnici prijeđu na drugu sranu, a onda ga sruše. Fora!!!

- Najviše slobodnog vremena provodio je u mrtvačnicama i na grabljima. Vjerovali ili ne, ali tamo je proučavao ljudsku anatomiju. U ono vrijeme, njegovo znanje o ljudskoj anatomiji moglo bi se mjeriti sa današnjim znanjem doktora!¨

- Leonardo je bio među prvima koji je izračunao Zemljinu putanju i njen radius. Ali kako se tada nije ništa smjelo reći protiv crkve, on je uzeo komad papira i izračunao koliko zemlji treba da se okrene oko svoje osi i oko sunca. Na poleđini papira je napisao: «Ako ikoga zanima koliko je Zemlji potrebno da se okrene oko svoje osi i oko sunca ovdje sam sve napisao. Ali ne morate me slušati. Ovo je samo mišljenje i predpostavka jednog senilnog starca»....

Nadam se da je bilo zanimljivo.
Pozz
By : ludMidnight Temptresslud



Post je objavljen 01.06.2007. u 16:47 sati.