Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/deprimiran

Marketing

Ima nade

Danas je tocno 4 tjedna otkad pijem Zoloft 50mg. Cini mi se da vise manje dobro djeluje, kad pogledam unazad. Nisam vise depresivan, organiziran sam i optimistican, smireniji i vjestiji u socijanim kontaktima. Ljudi i situacije koji su me prije zivcirali vise me ne zivciraju. Za par dana cu kod psihijatrice da vidimo sto dalje. Sto god bilo, zelim uvijek vjezbati svaki dan, najmanje kroz 3 mjeseca da se izdresiram a onda mogu ponekad i preskociti. Mozda za mene ipak ima nade :))
Danas sam biciklirao puno vise, 50 minuta, ali na manjem pulsu, 125. To je zona sagorijevanja masti, prema tome nadam se da ce sutra se vidjeti promjena u tjelesnoj masi, barem 10 deka.
Koliko snazan utjecaj ima drustvo na covjeka vidim iz osobnog primjera. Do svoje petnaeste godine zivio sam vise manje normalno, ne savrseno, ali recimo da sam bio u usponu, u intelektualnom i drustvenom smislu. I kad sam imao petnaest nastupila je devedeseta, prijelomna godina na globalnoj razini. Sve tranzicijske zemlje bez izuzetka pale su u tesku depresiju - ekonomsku krizu, pa tako i lijepa nasa. Rat je samo jos jedna komponenta koja nam je sve skupa otezavala, no krize bi bilo i bez rata jer se to pokazalo kao posljedica prelaska iz planske u trzisnu privredu. Drustvo je ispunio defetizam, nostalgija, tjeskoba, a to sve se prenijelo na mene. I poceo sam piti, druziti se s ulicarima umjesto i dalje pohadjati klavir. Tonuo sam sve dublje i dublje, sebe sam cijenio sve manje i manje, a roditelje prezirao sve vise i vise. Moglo bi se nazvati i koincidencijom, ali ne bih rekao, to je primjer iz kojeg moramo uciti za svoju djecu. Drustvene krize odrazavaju se na adolescentima, oni osjecaju svu izgubljenost, besperspektivnost i opci kaos u drustvu, i to izrazavaju kroz pojacavanje rizicnih ponasanja i gubitak interesa za ucenje, te gubitak samopostovanja. Stoga, ako ikad nastupi globalna kriza, obratite paznju na svoju djecu adolescente jer oni sve jako dobro percipiraju, ne mozete ih izolirati ni od cega. Samo im trebate pruziti prijateljstvo, ljubav, podrsku i nece se prepustiti ulici. Nemojte se okrenuti sebi i samosazaljenju, uvijek ce se naci neko rijesenje! Sociologija je najvaznija znanost - i njoj je matematika kraljica takodjer - jer odnos pojedinca i drustva sve odredjuje, o tom odnosu pisu se knjige i reziraju kazalisne predstave, drustvenost je bitna odrednica covjeka i zato je sociologija uvijek kljuc rjesenja. Ako ikada budem imao priliku, studirat cu sociologiju.

Post je objavljen 01.06.2007. u 15:39 sati.