Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kucanicaujapanu

Marketing

KUHARICA U JAPANU IV: Okonomiyaki



Japanci su jaki u kuhanju. To zna cijeli svijet, a i oni sami to kazu. Eto, recimo, kako se zovu samo neka od cuvenih jakih japanskih jela: teriyaki, nabeyaki, takoyaki, taiyaki, tamagoyaki, sukiyaki, pa yakitori, yakisoba...
Nadam se da je netko od vas vec cuo za okonomiyaki. To je sigurno jedno od najpopularnijih i meni osobno najukusnijih japanskih jela. Neki ga opisuju kao 'japansku palacinku', iako znam da Japanci 'svoj' okonomiyaki tako ne dozivljavaju.
Zaista nije tesko ispeci okonomiyaki, a rezultat je da prste oblizes. Za kuhare i kuharice izvan Japana, jedini bi problem po obicaju mogla biti nabava nekih manje poznatih ili 'egzoticnih' namirnica.
Vezem svoju Hello Kitty pregacu i krecem na posao !




'For Sale in Japan Only'



Okonomiyaki

Sastojci (za 4 osobe):

200 g tanko rezanog mesa (npr. svinjetine)/slanine/kobasice
200 g kupusa
zelenilo luka kozjaka (esalota) - 4 kom.
crveni djumbir (beni shouga)

Za tijesto:
150 g brasna za okonomiyaki (ili obicnog psenicnog)
150 ml vode
40 g nagaimo korijena
4 jaja
pola zlicice soli

kolicine po potrebi:
biljno ulje za przenje
ao-nori (algin list u prahu)
katsuobushi (riblji listici)
Chuno ili Otafuku umak za okonomiyaki
majoneza

1. Meso tanko narezati na komadice duzine ca. 5 cm. Sitno nasjeckati (eventualno naribati) kupus i zeleno lisce luka.
2. Oljustiti i naribati nagaimo (dobiva se gusta i ljepljiva bijela smjesa).
3. U zdjeli umutiti jaja, pomijesati s naribanim nagaimom.
4. Pomijesati ostale sastojke za tijesto i tome dodati smjesu pod 3.




5. U smjesu umijesati meso, luk, kupus i malo crvenog djumbira dok ne nastane zitka smjesa za pecenje.
6. U tavi ugrijati malo ulja za przenje i uliti nastalu smjesu kruzno, kao kad se peku palacinke. Peci na srednje jakoj vatri oko 3 minute. Kad donji dio lagano porumeni, okrenuti i peci na drugoj strani 3 minute. Nakon toga smanjiti vatru i do kraja ispeci obje strane, svaku jos oko 3 minute.




7. Gotov okonomiyaki posuti ao-norijem, preliti Chuno umakom, posipati katsuobushijem i ukrasiti majonezom i/ili crvenim djumbirom po zelji.





Sastojci za okonomiyaki mogu se varirati po zelji. U tome je jedna od privlacnosti ovog jela. Kao sto mu ime govori, pod 'okonomi' ('omiljen') moze proci puno sastojaka koje trenutno imate u frizideru: umjesto mesa, moze se koristiti slanina ili kobasica, ali i morski plodovi. Potreban je Chuno umak koji se u Japanu kupuje gotov, lagano je kiselkasta okusa i neobicno ukusan. Usudila bih se reci da bez dobrog Chuno umaka nema dobrog okonomiyakija, toliko mu je dominantan okus.
Moja prijateljica Yukiko svojim blizankama navecer cesto sprema okonomiyaki. Narocito kad je umorna i ne da joj se previse kuhati, ona umijesa sto joj se nadje pri ruci: skampe, slatki kukuruz, rizine kolacice 'mochi'... Djeca na taj nacin pojedu i dovoljno povrca za taj dan.

Za kraj jos neka objasnjenja vezana uz egzoticne sastojke u receptu:




Nagaimo

Japanski nagaimo ili jams-korijen, dalji je rodjak slatkog krumpira. Okus mu je vrlo blag, jedva da se i osjeca. Nariban je gust i ljepljiv, i daje zitkost i voluminoznost tijestu za okonomiyaki. U japanskoj kuhinji koristi se sirov i nariban, bas kao u ovom receptu.

Luk kozjak ili esalot (eng. scallion) - u receptu se koristi samo zeleni dio. Ova vrsta luka blaga je okusa i najprikladnija za okonomiyaki. Eventualno se moze zamijeniti liscem luka neke druge vrste, ukoliko okus nije prejak.




Ao-nori

Ao-nori je nori u prahu, tj. smrvljen list morske alge. Cesto se posipa po rizi, jajima i drugim jelima.




Katsuobushi


Katsuobushi je neobican sastojak. To je zapravo 'naribana riba' ! - Susena riba ostruze se na sitne komadice tanke kao perce, nalik na piljevinu ili ostatak siljenja olovke. Vrlo je jaka, aromaticna okusa i jedan je od temeljnih sastojaka japanske kuhinje. Da mi je netko prije rekao da cu ikad to jesti, upitala bih ga za zdravlje, ali eto me sad ! - Katsuobushi se koristi za posipanje raznih jela, a kad se pospe po necem vrucem, ti supertanki ostrusci odjednom doslovce zazive i pocnu se uvijati po povrsini, pravi mali spektakl ! Obavezno probati ako ste u Japanu.








Post je objavljen 01.06.2007. u 15:20 sati.