Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/veterinarskikutak

Marketing

Šećerna bolest / DIABETES MELLITUS

Šećerna bolest nastaje zbog bolesti gušterače, koja je žljezda probavnog sustava.
Osim što sudjeluje u probavi - izgađuje probavne sokove, luči i hormon-inzulin čiji nedostatak dovodi do šećerne bolesti. Ovu bolest mog uzrokovati i druge hormonalne smetnje kao nap. nestručno liječenja bolesti matrenice, uklanjanja graviditeta hormonskim injekcijama i dr.
Postoje neki predisponirajući čimbenici za nastanak diabetesa, a to su:

Image Hosted by ImageShack.us

*pasmina- samojed,šnaucer,pudl, beagle,
*spol-češće oboljevaju ženke u pasa, dok je u mačaka obrnuta situacija češće obole mužjaci
*hormonalne promjene- navedeno u prethodnom tekstu
*tjelesna kondicija- pretile životinje češće oboljevaju
*dob-starije životinje češće obole, od 7-9 godina

SIMPTOMI:
vlasnici najčešće primjećuju obilo mokrenje,životinja pije više vode, pojačan apetit, ali životinja ne dobiva na kilaži,životinja je bezvoljna,teže zaraštavanje rana, procesi na koži, katarakta( siva mrena) koja na kraju može dovesti do trajne sljepoće.
Ukoliko otkrijete ove simptome u vašeg ljubimca posjetite veterinara da mu izvadi krv te pregleda mokraću.
Rana dijagnostka pomaže u liječenju i prevenciji bolesti.

BOLESTAN PAS/MAČKA:
ova bolest kada se dijagnosticira znači da životinja mora mjenjati njen dosadašnji život, a kako ste vi glavni posrednik u izboru i pripremi hrane pažljivo birajte, na našem tržištu ima jako puno proizvođača koji nude dijetalnu i medicinsku hranu , a na vama je da nađete hranu koja će im biti ukusna. Pridržavajte se količini hrane, ne pretjerujte sa "žvakalicama" jer je uz inzulin hrana jako bitna u liječenju bolesti.
Osim hrane životinja će vjerovatno morati primati terapiju inzulinom, koja se daje svakodnevno 2 do 3 puta.Ma koliko vam se terapija smatra komplicirana nikako ne odustajte. Isto kao i kod ljudi dijabetičara koji sami sebi daju inzulin uz vašu volju i malo prakse moći ćete svom ljubimcu dati inzulin.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us

Kod mačaka je liječenje malo otežano, ali to je problem samo utoliko ako je mačak( a većinom je ) neprijateljski nastroen prema veterinaru. Ali uz dobrog veterinara i ovaj problem bi se trebao dati rješiti.





Post je objavljen 30.05.2007. u 21:15 sati.