Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/freebynature

Marketing

Spalionica pokraj Zagreba

Već nekoliko dana se poprilično bruji o istoj, te se navodi mjesto na nekih 7 km od trga Bana Jelačića.
Navodno je to zamjena za Jakuševac, što ne zvuči loše za one koji žive pored smetlišta. Iskreno ovako razmišljajući kao laik i ja bih mogao zaključiti da je spaliti otpad puno bolje rješenje od zatrpati ga hrpom zemlje.

Prije nekog vremena na HTV-u bila je reprizirana emisija o japanskim spalionicama otpada te o problemima istih sa dioksinom. Navodno je problem bio u premalom kapacitetu smeća i temperaturi koju spalionica treba postići da bi isti bio sveden na najmanju moguću mjeru. Isto su i filteri koje treba mijenjati redovito poprilično skupi. I tako taj otrov dolazi u zrak pa se spušta u tlo i nadje svoj put do vode. Organizmi iz vode ga apsorbiraju i hrane veće organizme, sve do tune.... I tu počinje uvid u problem. Japansko nacionalno jelo Sushi (Nori alge+kuhana riža+sirova tuna) postaje hrana za avanturiste.....

I sad mi se nameće pitanje : "Ako japanci, koji su po mnogočemu napredniji od nas, imaju takve probleme što možemo očekivati ovdje ?"

Strah me i pomisliti, poznajući naše novopečene poduzetnike, Sisak bi mogao biti oaza spasa. eek

Nadam se da će se još jednom dobro promisliti prije konačne odluke, nadam se.....Post je objavljen 30.05.2007. u 10:16 sati.