Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/antunkauzljar

Marketing

Od zločinačkog nauma do zločinačkog pothvata

Tužiteljstvo haškog suda proširilo je popis ljudi odgovornih za zločinački pothvat, kako tužiteljstvo naziva vojnu akciju Oluja. To je u hrvatskoj javnosti a još više među ljudima u vlasti izazvalo neku vrstu šoka i brojne reakcije. Iako mnogi političari kažu da taj čin neće imati bitnih posljedica po Hrvatsku i njezin ulazak u EU i NATO pakt, ipak ostalo je visjeti u zraku pitanje koje je u emisiji Kontakt postavio jedan gledatelj a ono glasi: „Što će biti ako se dokažu tvrdnje tužilaštva i ako haški sud to potvrdi?“
Osim Markice Rabića, koji vidi opasnost ako se to desi, svi učesnici emisije smatraju da je Oluja bila legitimna i legalna oslobodilačka vojna akcija i da to nitko ne može osporiti. Predstavnik vlade kaže da ćemo mi pisati svoju povijest a ne haški sud.
U temi dana dnevnika TV Nova Jure Radić poziva sve institucije i sve građane da se angažiraju kako takva kvalifikacija ne bi prošla na sudu jer bi to bilo opterećenje svim budućima hrvatskim generacijama kao što je to bilo od Bleiburga do devedesetih godina.
Jučerašnja Latinica je imala za temu „glavni akteri posljednjeg rata na ovim prostorima“. Tamo se spominjala 'Velika Srbija', 'Velika Hrvatska', Muslimanija', dogovaranja između Miloševića, Tuđmana i Izetbegovića itd. Učesnici razgovora su bili povjesničari iz tri države.
Ako sve ovo i još mnogo drugih rasprava i izjava uzmemo u obzir, postavljeno pitanje nije zanemarivo. Možda se na kraju utvrdi da su glavni akteri posljednjeg rata učinili zločin najprije svaki svome narodu a onda i drugima. A što je najgore posljedice tih zločina snosit će mnoge buduće generacije naroda s ovih prostora, pa i generacije Hrvata.
A predstavnik vlade nije u pravu kada kaže da ćemo mi sami pisati svoju povijest jer povijest piše sama sebe. Povijest je nepromjenjiva. Ona je takva kakva se dogodila. Mi se samo možemo zavaravati da nije takva.


Post je objavljen 29.05.2007. u 22:40 sati.