Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cryingplanet

Marketing

Zmije u Splitu



U splitskim kvartovima Sućidar i Visoka djeca su posljednjih dana naišla na dva neobična stanovnika gradskog asfalta — zmije. Jedna je gotovo ušetala u ambulantu "Sućidar", dok je druga gmizala kroz Krbavsku ulicu. Obje su, na žalost, dolazak u gradsku vrevu platile životom.
— Dijete mi je u strahu uletjelo u kuću vičući kako je biciklom gotovo pregazilo zmiju. Potrčao sam i nasred ceste ugledao 130-ak centimetara dugu zmijurinu. Splitske je kvartove "posjetio" četveroprugi guž ili kravosas koji, na sreću, nije zmija otrovnica/Duje KLARIĆ/CROPIXNe mogu vjerovati da je došla ovako blizu kuća — kazao je u čudu B.V., koji je nesvakidašnjeg stanovnika kamenjara stajao glave.
Sliku zmije na koju su naišla djeca iz Krbavske ulice poslali smo stručnjacima iz Zoološkog vrta Split koji su otkrili kojoj vrsti pripada.
— Nije riječ o otrovnici. Ova zmija pripada rodu drvolazi, i to vrsti četveroprugi guž ili kravosas. Jedna je od najdužih europskih zmija, a može narasti i do dva metra. Voli suha kamenita područja te se dobro penje. Hrani se glodavcima, pticama i njihovim jajima te guštericama — ustvrdio je prof. Tino Milat, zoolog splitskoga zoološkog vrta. Iako je većini pomisao na zmiju u gradu neobična, stručnjaci kažu kako se ovakve i slične vrste mogu naći čak i na manjim gradskim zelenim površinama te kamenjaru.
— Ako se naiđe na ovakvu zmiju, dovoljno je štapom ili drugim predmetom stvoriti buku na podu. Zmija će osjetiti vibracije te se sama udaljiti — kazao je Milat, te dodao kako se ovakve vrste u pravilu boje ljudi te da stoga ne treba imati straha pred njima.

Slobodna Dalmacija


Možda odem u lov ovih dana njami

Post je objavljen 29.05.2007. u 12:40 sati.