Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vinogradarstvo

Marketing

Dani otvoreni vinskih podruma u Istri (1)

Slijedi tekst iz tiskovine Glas Istre, broj objavljen 28. svibnja 2007. Kako je naime nedjelja, 27.svibnja bio Dan otvorenih vinskih podruma, ista je tiskovina događaj popratila sa tri člnaka. Članke na temu vinogradarstva i vinarstva iz Glasa Istre ću često objavljivati jer su dostupni on-line svega 24 sata (samo zadnji tiskani broj), pa ih je kasnije vrlo teško naći (nema arhive članaka). Pa evo redom:

Krasna istarska vinska priča
(V. Habereiter, Glas Istre)

Osamdesetak vinara otvorilo je svoje podrume. Uz degustaciju posjetitelji su imali prilike vidjeti bačve i prostore u kojima sazrijevaju kvalitetna istarska vina

KALDIR - Deveti Wine Day – dan otvorenih vinskih podruma u Istri i ove je godine okupio velik broj posjetitelja. Posljednja nedjelja u svibnju prepoznatljiva je po vinu i vinarima koji toga dana prezentiraju svoju ponudu i viziju vinskog itinerara. Osamdesetak vinara otvorilo je vrata svojih podruma. Uz degustaciju posjetitelji su imali prilike vidjeti bačve i prostore u kojima sazrijevaju kvalitetna istarska vina.
Vinski dan počeo je jučer ujutro u podrumu obitelji Benvenuti u Kaldiru kraj Motovuna, čija je malvazija dobila priznanje kao najbolja istarska malvazija 2007. godine. Službeni početak vinskog dana proglasio je istarski župan Ivan Jakovčić, koji je čestitao obitelji Benvenuti za sjajne rezultate postignute u posljednje tri godine.
- Ovo je dokaz da upornost uz ljubav može vrlo brzo dati odlične rezultate. Imamo očito još velikih mogućnosti, a bitno je da kultura vina u Istri sve više raste i već je dostigla visoku razinu, tako da danas imamo nekoliko vrhunskih i velik broj kvalitetnih vina. Vinska priča Istre je uspjela i sada je treba oplemenjivati brendovima, rekao je župan Jakovčić. On je istaknuo da je nedavno prezentirana i prva istarska malvazija iz amfore marke Kabola, proizvedena po metodama starim pet tisuća godina, što je jedan od dokaza da kvaliteta malvazije nema granice.
Županijski pročelnik za turizam Denis Ivošević rekao je da dan vina omogućava prezentaciju ponude podruma i konoba na najbolji način, što je cilj susreta – ispričati što bolju turističku priču o vinu.
Nakon degustacije i obilaska podruma, vinska karavana uputila se u podrum Coronica u Koroniki kraj Umaga, a popodne je bilo rezervirano za obilaske vinskih itinerara po vlastitom ukusu. Svi koji su odlučili doći dobili su kartu s vinskim putokazima Istre kao vodičima kroz najbolje vinske podrume i konobe Bujštine, Poreštine, Vodnjanštine, Rovinjštine, Pazinštine i Buzeštine. Nakon Vinistre, dan vina drugi je po važnosti vinski događaj u Istri.




Post je objavljen 29.05.2007. u 08:18 sati.