Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dargan

Marketing

Jeste li zavisni o Internetu?



Zavisnost o Internetu (Internet Addiction Disorder - IAD) se dijagnostikuje kao patološka potreba za Internetom (Pathologycal Internet Usage - PIU). Neki strani eksperti tvrde da od ove bolesti pati minimum 10 odsto korisnika globalne mreže. Ipak, na ex YU područjima još uvijek je teško postići. Kao što znate, broadband Internet dobijamo na kašičicu i uz smiješne limite saobraćaja. Što se dial-upa tiče, prije ćete razviti šizofreniju i poremećaj čupanja kose dok se neka stranica učita nego li postanete zavisni o Internetu. A tek da ne pominjemo cijene internet saobraćaja.... Uh, ovdje je zaista teško biti i postati zavisnik o internetu.
Ipak, da ova vrsta zavisnosti i nije šala pokazuju i smrtni slučajevi tokom dugotrajnih sesija online igranja, chatanja i svakog drugog surfanja.
Čini sa da normalna potreba za boravkom na mreži prelazi u patološku kada se ispune dva kriterijuma: Provedeno vrijeme na internetu i tzv. "kriterijum spajanja svjetova".
Kriterijum je provedenog vremena na Internetu je on-line trajanje sesija, a to je četiri do šest sati svakodnevno u dužem vremenskom periodu.
Drugi graničnik Internet normalnosti je kriterijum "spajanja svjetova". Prema njemu, patološka upotreba nastaje kada sajber-život postane svijet za sebe i kada nije integrisan u stvarni život, nego je zamjena realnosti ili bijeg od stvarnosti.

Zavisnost od Interneta ili prekomjerna upotreba Intemeta ima najmanje četiri korjena.
(1) socijalno-kulturološki. Ta zavisnost može predstavljati bjekstvo od društvene realnosti koje nastaje kao posljedica različitih životnih osujećenosti i nezadovoljstava.
(2) karakter Interneta. Na mreži se mogu graditi društvene veze - laka upoznavanja, jednostavna komunikacija... Takođe, Internet lako simulira realan život.
(3) socijalno-psihološki. Na Internetu možete postati neko drugi, što naročito prija stidljivim, usamljenim i zatvorenim osobama. Preko mreže možete izbjeći osećaje usamljenosti i bespomoćnosti.
(4) psihički faktori. Istraživači smatraju da osobe koje su sklone fantazijama, koje su stidljive, socijalno fobične, nezadovoljne socijalnim stutusom u sredini, depresivne, nesigurne - spadaju u rizične grupe.

Postoje i različiti tipovi Intemet zavisnika:
1. Kompulzivni pretraživaći informacija (Information overload)
2. Opsednuti sajber-seksom (Cybersexual addiction)
3. Zavisni od virtuelnih veza i prijateljstava (Cyber-relational addiction)
4. Opsesivni igrači na mreži: kockanje, interaktivno igranje (Net gaming)
5. Patološki korisnici elektronske pošte ili mejloholičari (Mailholism)

Simptomi Internet zavisnosti
1. Lažete koliko vremena provodite online.
2. Fizičke aktivnosti i društveni život svedeni su vam na minimum.
3. Zanemarujete obaveze u kući, na poslu i u školi kako biste provodili vrijeme online.
4. Trošite previše novca na kompjutersku opremu ili internet aktivnosti.
5. Osjećate stalnu želju da budete online, kada god ste udaljeni od računara.
6. Online ste da biste pobjegli od životnih problema.
7. Ne obraćate pažnju na emocionalne i fizičke posljedice zbog cjelodnevnog sjedenja ispred kompjutera.
8. Negirate da imate problem

Internet zavisnost može biti opasna kada vam je miš u jednoj ruci, a kreditna kartica u drugoj. Tada imate šansu da stvorite još jednu zavisnost, kao što je online klađenje ili kockanje. Postoji još negativnih implikacija kao što su cybersex (dok vam partner/ica leži u krevetu sam/a), online ljubavne afere i sl.

Na kraju, koliko god da je čovek razvijao tehnologiju i širio granice svog uma, on je u isto vrijeme tu tehnologiju i um koristio i za (auto)destruktivna ponašanja. Možda je i zavisnost od Interneta samo kolateralna šteta razvoja ljudskog uma i tehnologije.

Ipak, valja nam se svima držati one stare i pametne da u ničemu ne treba pretjerivati, pa ni u Internetu!

Više o ovome i sličnim temama možete pročitati na www.petkovic.info


Post je objavljen 28.05.2007. u 18:42 sati.