Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mvko

Marketing

Daj nam svima Duha svog !

Image Hosted by ImageShack.us

Gledajući danas na televiziji Duhovne izazove nisam mogla vjerovati svojim ušima. Naime, u maloj anketi slučajnim prolaznicima postavljeno je prigodno pitanje: Znate li što su to Duhovi? Od njih nekih pet šest odraslih, samo je jedan mladić točno odgovorio na pitanje: To je blagdan silaska Duha Svetoga... Ostali, premda su neki čak rekli da su vjernici i kršćani, slijegali su ramenima, nikad nisu culi, inače kao znaju puno, ali bas to ne znaju a neki su Duhove povezivali i sa mrtvima itd. Podsjetilo me to na Djela apostolska 19,2, kada je sv. Pavao upitao neke učenike u Efezu jesu li primili Duha Svetoga, a oni mu odgovoriše: Nismo ni znali da postoji Duh Sveti.

Zaista, o Duhu Svetom znamo premalo. Ali nemojmo biti malodušni. On, Duh Sveti je taj koji će nas uvesti u punu istinu...Zato ga molimo da nas pouči. Nek nam se "objavi" i posvijesti nam svoju prisutnost. Jer Duh Sveti nije negdje daleko na nebu.On je u nama i s nama, kao što je bio i s Isusom i u Isusu. Osobno nam se darovao u sakramentu krštenja i kasnije na krizmi." Ne znate li da ste hram Božji i da Duh Božji prebiva u vama?"( 1 Kor 3,16). Došao je da ostane s nama zauvijek. Ostvarilo se Isusovo obećanje: "Molit ću Oca i dat će vam drugog Branitelja koji će ostati zauvijek s Vama" (Iv 14,16-17).

Jednom kad smo razgovarali o krunici i tko što najviše voli moliti (valjda se dragi Bog neće ljutiti ako i tu imamo neke svoje "ljubimce") za mene nema dvojbe: ako se radi o slavnoj krunici, onda je to treće otajstvo: Koji nam je poslao Duha Svetoga. Jer odmah se sjetim one divne duhovske posljedice: Dođi, Duše presveti ... i svega što nam On daje i znači u duhovnom životu.

Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us

Dođi, Duše presveti, sa neba nas posjeti
zrakom svoje milosti.

Dođi, Oče ubogih, djelitelju dara svih
dođi, srca svjetlosti.

Tješitelju tako blag, ti nebeski goste drag,
pun miline hlade tih.

Umornima odmore, u vrućini lahore,
razgovore žalosnih.

Sjaju svjetla blaženog, sjaj u srcu puka svog,
napuni nam dušu svu.

Bez božanstva tvojega, čovjek je bez ičega,
tone sav u crnom zlu.

Nečiste nas umivaj, suha srca zalivaj,
vidaj rane ranjenim.

Mekšaj ćudi kamene, zagrij grudi ledene,
ne daj nama putem zlim.

Svim što vjeru imaju, što se u te ufaju,
sedam svojih dara daj.

Daj nam krepost zaslužnu i smrt lijepu blaženu,
daj vjekovit svima raj!


Amen. Alejuja!

I da ne zaboravim: Draga Crkvo, sretan ti rođendan!

Post je objavljen 27.05.2007. u 01:20 sati.