Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pianissimo

Marketing

Glavna karta ka Bogu (Sebi).

Meditacija.
Tko, što, zašto, odakle, kamo?
Ako si se ikada zapitao ova pitanja, odgovore možeš naći u Meditaciji. Ona je nit vodilja, karta, Put, Riječ, Misao, Osjećaj koji tražimo da bismo se oslobodili.
Za meditaciju nam treba: vrijeme koje možeš odvojiti za sebe, prostor sa što manje zvukova i upornost.
Iako je za meditaciju važan i položaj (sjedeći položaj uspravnih leđa) i način prehrane i puno drugih elemenata, najvažnije je da se odlučiš na taj čin. Kada jednom osjetiš pravi učinak meditacije, kada na sebi, drugima oko tebe, u svijetu u kojem živiš osjetiš da se nešto mijenja zbog tvoje meditacije spontano ćeš doći i do drugih elemenata.

*Postavi se u što ugodniji položaj (nije preporučljivo u ležećem položaju jer ćeš lako utonuti u san, a cilj meditacije je ostati budan, a biti najdublje opušten).
*Opusti svaki dio tijela od vrha glave do vrha nožnih prstiju i onda opet od vrha nožnih prstiju do vrha glave. Neka to bude trenutak nježnosti tvoje prema samome sebi. Reci samome sebi:"Opusti se, prijatelju moj najdraži, opusti se u potpunosti, saaaamo se opusti".
*Sada prati svoje disanje. Iako udah teče kroz nos i puni prvo trbuh, ošit, pa pluća, a izdah prazni prvo pluća, ošit, pa trbuh, ne moraš ići tim redom. Tvoje tijelo ti je najbolji pokazatelj što trebaš činiti. Možeš početi tako da pratiš dah u trbuhu, osjeti opuštanje, nemoj svjesno početi disati, nego samo prati nježno dah kako se prikazuje kao spuštanje i lagano opuštanje trbušnih mišića. Tada pusti neka te dah sam prati. Ostati će u tom dijelu, sve dok ne bude u potpunosti opustio te dijelove tijela. Opusti se, opusti se prijatelju moj. Dopusti si trenutak opuštanja. Smisli svoje načine komuniciranja s tijelom, osjeti ga.
*Glavni dijelovi tijela koji moraju biti opušteni da bi cijelo tijelo bilo opušteno su: vilica, ramena, laktovi, trbuh i koljena.
*Primijetit ćeš da se dah smanjuje, odnosno njegov protok. Na kraju ćeš osjetiti kako ti pulsira Treće oko. rose
*Nemoj ništa maštati, zamišljati, samo pusti dahu da te vodi na putu na koji svi težimo doći.
*Meditacija neka traje onoliko koliko želiš na početku, a onda s vremenom osjeti kako ti je potrebno sve više i više (za odraslu osobu pola sata dnevno je dovoljno da bi se postigao učinak, što ovisi i o opuštanju osobe koja meditira).
*Ukoliko si doživio nešto tijekom meditacije što te začudilo, iznenadilo, prihvati to i nemoj puno razmišljati o tome, jer naš Um pokušava na raznorazne načine dobiti našu pažnju i skrenuti nas s Puta.
Sretno i uživaj u blagodatima Svemira.
Javi kako ti ide!


Post je objavljen 25.05.2007. u 12:00 sati.