Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/berix

Marketing

Slobodna volja - zaključak

Svima koji su sudjelovali u razmjeni mišljenja o tematici slobodne volje zahvaljujem jer mi je to pomoglo da poboljšam svoj model stvarnosti.

Prvo trebam dati odgovor na pitanje: tko sam ja?
Berix se sastoji od dvije razine: Berix čovjek (u daljnjem kontekstu Čovjek) i Berix duša (u daljnjem kontekstu Duša).
Čovjek se sastoji od fizičkog, energetskog, mentalnog i još nekih tijela i ima programe po kojima funkcionira.
Duša je dio Boga (kao uostalom i sve) i ona upravlja Čovjekom.

Analogija, igre i igrice
Osobno volim ponekad zaigrati igricu Unreal Tournament. Za one koji ne znaju, upravljate likom na ekranu i trebate pobiti ostale likove određeni broj puta. Zaigram jedno pola sata i to me opušta i zabavlja. Ono što sam ja prema tom liku na ekranu, to je Duša prema Čovjeku. Gledajući tu analogiju, i svakodnevni život je zapravo jedna prekrasna igra Svemira u kojoj Duše upravljaju svojim likovima. Vjerujem da Duše međusobno surađuju u savršenom skladu na način koji nadilazi sposobnosti intelektualnog poimanja i najinteligenijih ljudi na našoj planeti. Sve Duše su na kraju dio istog organizma - a to je ono što ja vjerujem da je Bog.

U igrici lik na ekranu nema slobodnu volju, nego kako će se kretati i što će poduzeti je potpuno zavisno o igraču koji njime upravlja. Tako vjerujem da je i u 3D zemaljskoj razini, tj. u našim svakodnevnim životima.

Patnja i sve negativnosti postoje samo na toj površinskoj razini igre. Isto tako i sva moguća iskustva postoje na toj razini igre. Zašto Duše upravljaju tim likovima? Ne znam, iz nekog razloga ih to veseli. Jedan od mogućih odgovora je i "A zašto ne?". I ta igra ponekad može izgledati vrlo okrutna (kao što bi nekome mogao izgledati i Unreal Tournament) - međutim na razini Duše, to je samo igra. I vjerujem da se svi događaji u Svemiru (npr. ratovi vanzemaljaca, stvaranje i uništavanje svijetova, itd.) mogu promatrati na taj način.

I to je moj konačni odgovor na pitanje slobodne volje:
Naravno da postoji na razini Duše, ali ne postoji na razini Čovjeka. Postoji iluzija slobodne volje na razini Čovjeka zato jer je Duša htjela da njezin lik prođe kroz to iskustvo te iluzije. Također, vrlo je često to da Duše žele da njihov lik prođe kroz iskustvo dubokog uvjerenja da on nije ništa drugo nego običan čovjek i da ako postoji duša, da je to nešto imaginarno.

Ne znam da li je sve predodređeno ili u nekom trenutku Duša odluči da će promijeniti smjer putovanja lika sa kojim upravlja. Međutim, meni kao Čovjeku to ionako znači da će biti ono što bude (što Duša želi), a ne što Čovjek razina misli ili želi da bude. Ponekad Duša odluči svojem liku dati iskustvo da zna u kojem smjeru će ići i što će u životu ostvariti (pokazati mu viziju), a ponekad želi da njezin lik živi u stalnom propitkivanju što on treba da napravi sa svojim životom. Primjera mogu dati puno, no mislim da ste shvatili poantu.

Kako se to manifestira u mom životu?
Nemam se oko čega brinuti. Jer ja sam ta Duša. A ujedno i taj lik. Napraviti ću ono što napravim. Ponašati ću se kao da sam Čovjek slobodne volje, iako je nemam. Redovito ću donositi odluke i prihvatiti posljedice tih odluka. Prihvaćam što god bude. Donositi ću odluke jer ih ne mogu ne-donositi, iako mislim da onaj tko odlučuje je Duša, a ne Čovjek. Sasvim je ispravno da ja (Čovjek) prihvatim sve te posljedice jer sam i ja (Duša) donio te odluke. I Duša i Čovjek su "ja" i tu leži odgovor paradoksa da nemamo slobodnu volju, da imamo slobodnu volju, da moramo prihvatiti odgovornost iako je nemamo. Kako ću znati da sam nešto trebao napraviti gledano iz perspektive Duše? Pa ako sam napravio, znači da sam trebao napraviti. Jednostavno, zar ne?
Netko će reći, ako ionako nemamo utjecaja pa zašto onda da se mi (Čovjek) trudimo? Iz jednostavnog razloga jer se nećete moći ne-truditi ako to vaša Duša želi. Sumnjam da moja Duša želi da provedem život u naslonjaču neaktivno gledajući TV. Naprotiv, vjerujem da želi da napravim velike stvari u životu, ali ne zbog nekog kozmičkog strašno bitnog razloga, već isključivo for the beauty of the game. Ionako ću napraviti što Duša želi, pa zašto da se u ovom trenutku opterećujem sa time?

Moj model, a vaše mišljenje
Eto, to je moj model koji je meni jako stvaran, naravno za vas možda neće biti niti 1%. Unutar mojeg modela stoji da duša bira model za svog lika jer na temelju toga njezin lik prolazi kroz drukčija iskustva. Ako vama trebaju drukčija iskustva nego li meni, ovaj model vam neće imati smisla. I naravno, to je sasvim OK.

Baš me zanima što će vaša Duša vama reći da napišete kao komentar na ovaj post. Ja (Čovjek) bih rekao da ako sada ne dobijem nekih negativnih komentara, čini mi se da nikad ni neću. Isti taj ja (Čovjek) će reći: ako mislite da sam ja lud, tko je onda luđi - ja ili vi koji imate želju čitati postove takve osobe? zujo

Ne znam da li će mi moja Duša reći da napišem još neki post o ovoj temi ili ne, vidjet ćemo...

Inače, za danas sam planirao napisati post imena 15 sekundi, ali zbog dužine ovog posta to sam odgodio za ponedjeljak.

*************
Pala mi je na pamet danas ideja kako povećati promet na ovom blogu. Ispod svakog posta će pisati sljedeći tekst:
Ako vam se je na neki način svidio ovaj post i mislite li da bi mogao i nekome drugome biti zanimljiv ili koristan, imate priliku napraviti dobro djelo tako što ćete kliknuti na "Prijavi hr.digg" i time omogućiti i drugim ljudima da saznaju za ovaj post. Puno vam hvala. mah

Pa eto ljudi, prilika je tu pa možete kliknuti! yes

Post je objavljen 25.05.2007. u 08:07 sati.