Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/euklid

Marketing

Uvod u nostalgičnu kombinatoriku

Kombajn. To je bila prva engleska riječ koju sam naučio, iako sam tek mnogo kasnije naučio da je engleska. Kombajne sam upoznao u školi na satovima prirode i društva. Saznao sam da je riječ o tehnološkom čudu kojem je tek za dlaku izmaklo mjesto na listi 5 najvažnijih izuma u povijesti čovječanstva (kotač, krevet, tiskarski stroj, nogomet, Internet). Učili su nas da jedan kombajn zamjenjuje na desetke poljodjelaca te da će daljnji prodor kombajna odigrati presudnu ulogu u očuvanju tekovina revolucije i konačnoj pobjedi radništva i seljaštva. Očito, nismo imali dovoljno kombajna.

Kombi. Još jedno vozilo mješovite namjene. Služilo je za prijevoz roba, ljudi i usluga. Meni je bio najdraži kombi našeg susjeda Pepića koji je njemu služio za prijevoz luka i kupusa do tržnice. Jednom me Pepić, zajedno s kupusom, transportirao do placa. Na tome sam mu i dan danas beskrajno zahvalan jer to je meni bila prva vožnja u životu nekim motornim vozilom.
Nekoć je kombi obavljao sve važne poslove. Danas se sve specijaliziralo pa čovjek može voziti SUV, station wagon, mini-bus, tamić, hamer; ovisi već o čovjeku.

Kombinirana soba. Socijalistički stanovi su bili mali, te nije svakoj familiji bilo dano imati spavaću, dnevnu, primaću, dječju, radnu i sve sobe koje biste poželjeli. Tako je nastala potreba za tzv. kombiniranim sobama. Te multipraktik sobe za moderne obitelji ubrzo su postale vrlo tražene i naši drvnoindustrijski kombinati su zasukali rukave. Spremno su udovoljavali potrebama tržišta novim i novim maštovitim kombinacijama. Najljepše kombinacije spavaćih i dnevnih soba nastajale su pod motom "izbaci psihu, udahni dušu".

Kombinati. Još jedan od nosivih stupova našeg društvenog uređenja. Metalurški, prehrambeni, drvnoindustrijski i ini, svi ti gorostasi naše industrijske proizvodnje za nas su bili beskrajno važni. Stoput važniji od, recimo npr. Europa press holdinga. Oko kombinata su nicale škole, vrtići, stanovi, ambulante, parkići. Na žalost, kombinati su propali, pa sad o njima govorimo kao o nekim izumrlim dinosaurusima Zašto su kombinati propali? Vjerojatno zato jer su imali džinovsko tijelo, srazmjerno malen mozak, te nisu imali sposobnost prilagodbe promjenama u svijetu oko nas.

Kombine. Nastao kombinacijom potkošulje i podsuknje. Uvidom u filmove, osobito talijanske, uvjerio sam se da je to najromantičniji ženski odjevni predmet. Kombineji su obično imali čipkaste naramenice, no to je već bila insajderska informacija. Naime, naramenice kombinea i grudnjaka nekoć nisu bile za pokazivanje. Ako bi ih neka osoba nehajno ili nedajbože hotimice javno otkrivala, izlagala se ozbiljnom moralnom hazardu. Danas naramenica imamo napretek, ali kombinea više ne. Izgleda da su i oni iščezli. Nisam, doduše, siguran jer nemam pravog uvida. Ali bojim se da je tako. Šteta.



Post je objavljen 24.05.2007. u 12:07 sati.