Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrvatskanumizmatika

Marketing

Pronađeno najveće potopljeno blago

potopljeno blago

Brod koji je potonuo prije više od 300 godina u prometnim vodama Atlantika, donio je nezamisliv dobitak američkim lovcima na blago: zlatnike, dragulje i – 17 tona srebrnjaka.

Tragači za potopljenim blagom iz tvrtke Odyssey Marine Exploration, sa sjedištem u Tampi na Floridi, objavili su u petak da su pronašli vjerojatno najbogatiju olupinu s blagom u povijesti, te da kući donose 17 tona kolonijalnih srebrnjaka, stotine zlatnika, dragulje i druge predmete vrijedne više od pola milijarde dolara.

Transportni zrakoplov koji je iznajmila tvrtka Odyssey Marine Exploration, nedavno je u SAD dopremio stotine plastičnih kontejnera napunjenih kovanicama pronađenim na morskom dnu, izjavio je za CNN potpredsjednik tvrtke Greg Stemm.

Više od 500.000 pronađenih komada kovanica, navodno iz 17. stoljeća, trebali bi prema procjenama dostići prosječnu cijenu od 1000 dolara po komadu.

"Za to kolonijalno razdoblje, mislim da je pronalazak bez presedana. Ne znam za ništa usporedivo s tim", izjavio je numizmatički stručnjak Nick Bruyer koji je procijenio da je većina do sada proučenih srebrnjaka u "dobrom stanju", a neki čak imaju i originalni "sjaj".

potopljeno blago
Greg Stemm i konzervatorica sa srebrnjacima

Pozivajući se na sigurnosne razloge, tvrtka nije objavila podatke o pronađenom brodu ili lokaciji potonule olupine, ali je navela da je dopremljeno blago već sklonjeno na sigurnu lokaciju u SAD-u.

Stemm je najavio da će službena objava podataka uslijediti kasnije, no sudski podaci sugerireju da bi kovanice mogle potjecati s broda starog i 400 godina, pronađenog u međunarodnim vodama ispred obala Velike Britanije.

Navodno je riječ o trgovačkom brodu iz 17. stoljeća, potonulom na 40 milja ispred jugozapadnog rta obale Engleske, što je lokacija za koju je tvrtka Odyssey Maritime Exploration u travnju dobila isključiva prava istraživanja, u operaciji nazvanoj Crni labud.

Izvor: www.net.hr

Ključne riječi: numizmatika, blago, srebrnjaci, zlatnici
Keywords: numismatics, treasure, gold coins, silver coins


Post je objavljen 24.05.2007. u 02:46 sati.