Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvdvirje

Marketing

ZDRUŽENA VJEŽBA




Združene vježbe interventnog gušenja, vatrogasne vježbe, evakuacije i spašavanja, zaštite okoliša u slučaju iznenadnog zagađenja, Ine d.d. okruga Podravine pogon Molve, bušotina Kalinova IV

Mjesto događanja: Plinsko kondenzatna bušotina kal – 4
Datum: 23. svibnja 2007




1. Sadržaj pokazne vježbe

Prilikom redovitog obilaska bušotine Kal-4, operater je uočio propuštanje plina na spoju
Erupcijskog uređaja i tubing glave.
Aktivira SHUT DOWN, međutim dubinski sigurnosni ventil nije zatvorio, te i nadalje postoji nekontrolirano izlaženje plina.

Operater telefonom obavještava operatera na PS IP Kalinovac i šefa polja.
Operater još jednom prilazi erupcijskom uređaju i pokušava ručno zatvoriti ventil, no dolazi do omamljivanja.

Šef polja obavještava upravitelja pogona koji obavještava državnu upravu za zaštitu i spašavanje (112), aktivira jedinicu za spašavanje, hitnu pomoć, jedinicu za interventno gušenje i vatrogasce. Formira se stožer koji će rukovoditi cijelom akcijom gušenja bušotine, uključivanjem ljudskih i tehničkih potencijala pogona Molve, vatrogasnih postrojbi JVP-a Đurđevac, DVD-a Kalinovac i DVD-a Virje, kao i nadležnih stručnih tijela i ustanova.

GLAVNI KOORDINATOR: DRAŽEN GOLENJA

Članovi stožera: Vladimir Tišljar, Mladen Ferenčić, Đuro Dugalija, Ljiljana Vukalović, Darko Vuković, Mladen Koren, Marina Franković.

2. CILJ POKAZNE VJEŽBE

Cilj pokazne vježbe je da se u približno pretpostavljenim, stvarnim uvjetima utvrdi spremnost ekipa za spašavanje i pružanje prve pomoći, funkcionalnost jedinice za interventno gušenje sa pripadajućim sredstvima i opremom te mobilnost i operativne mogućnosti vatrogasnih postrojbi. Važno je naglasiti da uspjeh cijele akcije ovisi o koordiniranosti pojedinih ekipa.

3. VJEŽBE EVAKUACIJE I SPAŠAVANJA

Članovi jedinice za spašavanje zajedno sa osposobljenim radnicima za pružanje prve pomoći dolaze na bušotinu Kal-4.
Članovi jedinice za spašavanje ulaze u krug bušotine koristeći izolacijske aparate, unesrećenog operatera iznose izvan zone ugroženosti. Zajedno sa osposobljenim radnicima za pružanje prve pomoći, koje čekaju van kruga bušotine, sudjeluju u pružanju prve pomoći operateru te brinu o njemu do dolaska vozila hitne pomoći.


4. VJEŽBA INTERVENTNOG GUŠENJA




Na poziv se aktiviraju članovi jedinice za interventno gušenje, dolaze na bušotinu sa agregatom i kamionom na kojem se nalazi choke menifold, skidaju ogradu, otvaraju spremnik (21 m3) za prihvat otežane vode sa PS IP Kalinovac. Na poziv telefonom glavnog koordinatora na PS IP Kalinocac, aktiviraju se pumpe za otpremu otežane vode na bušotinu kal-4. Paralelno sa tim postavlja se agregat (tipa VARISCO kapaciteta 2800 lit u min) i cijevna pruga za dobavu vode u spremnik (21m3) iz bunara smještenog ispred bušotinskog kruga kal-4. Choke manifold se skida sa kamiona i spaja na vodovod za interventno gušenje. Spajanjem agregata na vodovod za interventno gušenje započinje upumpavanje otežane vode tj. gušenje bušotine.
Prati se porast tlaka i nakon postizanja tlaka od 200 bara bušotina se dovodi u sigurno stanje čime i završava akcija interventnog gušenja.


5. VATROGASNA VJEŽBA




Aktiviraju se profesionalni vatrogasci Sinaca na CPS-u Molve, JVP Đurđevac, DVD Virje i DVD Kalinovac.



Na slici tim DVD-a Kalinovac od tri ćlana tim JVP-a Đurđevac 2 člana i DVD Virje

Pretpostavljena erupcija bušotine gasiti će se preko dva pokretna monitora kapaciteta svaki po 1200 L/min vode na način da se neposredna okolina i samo ušće bušotine ohladi ispod temperature paljenja. Postaviti će se vodeni štitovi za zaštitu jedinice za interventno gušenje, a preko dvije mlaznice s prahom (kemijsko vozilo) štititi će se vozila i oprema jedinice za interventno gušenje. Treba istaći da je za ovakve tipove intervencija neophodna potpuna sinkronizacija svih vatrogasnih odjeljenja i da se ovakvi požari počinju gasiti tek kad su prikupljene dovoljne snage u ljudstvu, tehnici kao i sredstva za gašenje. To znači da bi u slučaju produženja akcije gašenja trebalo osigurati kontinuirano snabdijevanje vodom interventnih vozila autocisternama.


6. VJEŽBE ZAŠTITE OKOLIŠA (SANACIJA PROLIVENOG FLUIDA)

Nakon ugašenog požara i dovođenja bušotine u sigurno stanje, ekipa za sanaciju pristupiti će sakupljanju razlivenih fluida sa pumpom za sakupljanje opasnih tvari, a natopljeno zemljište posipati upijačima i otpremiti na trajnu sanaciju. Ekipa unutar kruga bušotine koja radi na sakupljanju razlivenog fluida nosi kemijska odjela s izolacijskim aparatima, dok ostali dio ekipe izvan kruga bušotine nosi samo zaštitna odjela.

GAŠENJE I SANACIJA TERENA ĆE SE VRŠITI SLJEDEĆOM OPREMOM I TEHNIKOM:


PVP Sinaco d.o.o.

- Vatrogasno vozilo TAM 260 sa 4 000 litara vode i 1 000 litara pjenila sa pumpom 16/8
- Vatrogasno vozilo FAP sa 4000 kg praha pumpom za dobavu 16/8, bez spremnika za vodu


DVD Virje

- Vatrogasno vozilo ATEGO sa 2500 litara vode i 2 X 200 lit pjenila, te pumpom NH 30 Rosenbauer.
- Kombinirano vatrogasno vozilo TAM 260 sa 10 000 litara vode i 1000 litara pjenila, te pumpom 24/8 sa prevoznim bacačem za vodu 2 000 L/min.

DVD Kalinovac

- Vatrogasno vozilo TAM 4500 sa 6 000 L vode, te pumpom 8/8


JVP Đurđevac

- Navalno vatrogasno vozilo MB 1124 sa 4 600 litara vode i 500 L pjenila, te pumpom 30/8 i 400/40 sa monitorom kapaciteta 2 400 L/min.
- Kombinirano vozilo MB 19/36 sa 7 500 litara vode i 500 l pjenila, monitorom kapaciteta 2 400 l/min te pumpom 30/8 sa prijevoznim bacačem za vodu kapaciteta 1 600 l/min
- Tehničko vozilo sa opremom za sanaciju i prepumpavanje razlivenih uglikovodika
- Kombi vozilo Citroen Jumper sa kontejnerom i opremom za sanaciju opasnih tvari

Ljudske snage:





U gašenju ovog požara i sanaciji terena sudjelovati će 30 vatrogasaca od čega 9 profesionalnih vatrogasaca PVP Sinaco, 8 dobrovoljnih vatrogasaca DVD-a Virje, 3 dobrovoljna vatrogasca DVD-a Kalinovac, te 10 profesionalnih vatrogasaca JVP-a Đurđevac.

I ODJELJENJE
-3 profesionalna vatrogasca Sinaca sa vozilom FAP, čija je zadaća preko dvije mlaznice s prahom štititi vozila i opremu za interventno gušenje.
Vozilo se nalazi van kruga bušotine (glavni ulaz ljevo).

II ODJELJENJE
-5 profesionalnih vatrogasaca Sinaca, sa vozilom TAM 260, čija je zadaća preko razdjelnice i dvije lepeze (štit mlaznice) vršiti hlađenje i zaštitu cjevovoda, te jedinice za interventno gušenje.
Vozilo se nalazi van kruga bušotine (glavni ulaz lijevo).

III ODJELJENJE
-3 dobrovoljna vatrogasca DVD Kalinovac sa vozilom TAM 4500 čija je zadaća snabdijevati vodom vozilo TAM 260 Sinaca.
Vozilo se nalazi van kruga bušotine (glavni ulaz lijevo).

IV ODJELJENJE




-4 dobrovoljna vatrogasca DVD-a Virje sa vozilom Atego i prijevoznim bacačem za vodu, čija je zadaća vršiti ohlađivanje i gašenje preko glavnog ulaza u krugu bušotine, a prijevozni bacač za vodu spojen je preko dvije B pruge sa vozilom i udaljen cca 20 – 25 metara od ušća bušotine.
Vozilo se nalazi van kruga bušotine (glavni ulaz desno)

V ODJELJENJE
-3 profesionalna vatrogasca JVP-a Đurđevac sa vozilom MB 1124 i prijevoznim bacačem za vodu, čija je zadaća vršiti ohlađivanje i gašenje preko nužnog izlaza u krug bušotine, a prijevozni bacač za vodu spojen je preko dvije B pruge sa vozilom i udaljen cca 20 – 25 metara od ušća bušotine.
Vozilo se nalazi van kruga bušotine (nužni izlaz lijevo).

VI ODJELJENJE
-2 profesionalna vatrogasca JVP-a Đurđevac sa vozilom MB 19/36 čija je zadaća snabdijevati vodom vozilo MB 1124
Vozilo se nalazi van kruga bušotine (nužni izlaz desno)

VII ODJELJENJE




-4 dobrovoljna vatrogasca DVD-a Virje sa vozilom TAM 260 čija je zadaća snabdijevati vodom vozilo Atego.
Vozilo se nalazi van kruga bušotine (glavni ulaz desno).

VIII ODJELJENJE
-5 profesionalnih vatrogasaca JVP-a Đurđevac, čija je zadaća sa vozilom MB 1328 i vozilom Citroen Jumper izvršiti sakupljanje razlivenih ugljikovodika sa pumpom za sakupljanje razlivenih opasnih tvari, a natopljeno zemljište posipati upijačima i otpremiti na sanaciju. Vozila se nalaze kraj glavnog ulaza u krug bušotine i pristupaju sanaciji nakon završetka gašenja požara.

SUDIONICI VIJEŽBE
- Glavni koordinator
- Vatrogasni zapovjednik
- Jedinica za spašavanje – 2 člana jedinice za spašavanje i dvije radnice osposobljene za pružanje prve pomoći
- Jedinica za interventno gušenje – 10 članova
- Jedinica za gašenje požara - 24 člana
- Jedinica za sanaciju terena – 5 članova

7. MJERE ZAŠTITE

U svim fazama planiranja, pripreme i izvođenja vježbe potrebno je provoditi sve mjere zaštite i sigurnosti svih sudionika vježbe.

8. ZAKLJUČAK

Nakon završetka vježbe treba izvršiti detaljnu analizu vježbe, a posebnu pozornost posvetiti uvježbanosti ekipa, tehničkoj pripremljenosti vozila i opreme, a naročito međusobnoj koordinaciji.

VAŽNE NPOMENE:

Svi sudionici vježbe koji ulaze u krug bušotine koriste izolacione aparate.
Vatrogasci nose odjela za prilaz vatri sa čizmama, kacigama i opasačima.
Sva vozila nalaze se izvan kruga bušotine.


Scenarij je to vježbe koja se odvijala u tvrtci INA, Industrija nafte d.d. Okrug Podravina, pogon Molve, bušotina Kalinovac IV

Koji je izradio: Mladen Koren stručnjak za zaštitu na radu
Ljiljana Vukalović dipl. ing. Voditelj teh. Zaštite i zaštite okoliša

Odobrenje: Vladimir Tišljar dipl. ing. Upravitelj pogona Molve


Post je objavljen 24.05.2007. u 00:01 sati.