Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dragonrage

Marketing

Preview: Pirates of the Caribbean: At World's End

Pirates of the Caribbean: At World's End



Slike



Tagline: At the End of the World, the Adventure Begins

Trailer

Redatelj: Gore Verbinski
Scenarij: Ted Elliott, Terry Rossio
Žanr: Akcija, Avantura, Komedija, Fantasy
Godina: 2007.
Država: SAD
Glume: Johnny Depp, Orlando Bloom, Keira Knightley, Stellan Skarsgĺrd, Jack Davenport, Reggie Lee, Chow Yun Fat, Kevin R. McNally, Lee Arenberg, Mackenzie Crook, Andy Beckwith, Keith Richards, Jonathan Pryce, Naomie Harris, Tom Hollander, David Bailie, David Schofield, Geoffrey Rush...itd.

Radnja: Will Turner, njegova zaručnica Elizabeth Swann, te posada Kapetana Sparrowa udružuju snage sa starim neprijateljem, Kapetanom Barbossom, za kojeg su mislili da je mrtav kako bi spasili prijatelja Jacka Sparrowa koji se nalazi zatočen u škrinji Davy Jonesa zahvaljujući Krakenu. Da bi to uspjeli, moraju ići na kraj svijeta. No to nije nimalo lagan zadatak, jer Davy Jones i njegov zastrašujući sablasni brod, Leteći Holandez, koji je sada pod kontrolom Istočno indijske kompanije, tj. Lorda Becketta koji kontrolira njegovo srce, im se nalaze odmah na "repu". Nakon što preplove sedam mora, i uspiju nekako izbaviti Jacka iz Jonesove škrinje, ploveći divljim i opasnim vodama, suočeni sa nepovjerenjem i izdajom na vlastitom brodu, upute se do egzotičnog Singapura, gdje ukrste mačeve sa opasnim, podmuklim i prepredenim azijskim piratom Sao Fengom. Nakon što uspiju izgladiti stvari sa Fengom, uspijevaju okupiti gusare sa svih strana svijeta kako bi se svi zajedno oduprijeli Lordu Backettu, Davy Jonesu, Admiralu Norringtonu i naravno Krakenu koji su ugrozili budućnost svih Pirata. To možda i ne bi bilo tako strašno da Jack nije svima dužan novce. Ono što slijedi je bitka epskih proporcija koja će odrediti njihove životne putove te naravno budućnost piratstva.

Očekivanja: Filmovi o piratima, ili kako mi još volimo reći, gusarima, se snimaju od kad postoji filma. Počevši od legendarnog naslova "The Black Pirate" iz 1926. godine sa još legendarnijim Douglasom Fairbanksom uz naslovnoj ulozi, pa preko "Treasure Islanda" iz 1934. (i remakea iz 1950.), "Captain Blooda" iz 1935. ili "The Sea Hawka" iz 1940. (u oba glumi legendarni Errol Flynn), te još mnogih naslova koje sada neću spominjati, jer bi to predugo trajalo. I bio je to svojevremeno zaista popularan pod žanr koji je polučio podosta kultnih naslova, od kojih sam neke i spomenuo, no u zadnjih 20-ak godina, gusarski (piratski bi bilo neprimjereno reći, ljudi bi mogli krivo shvatiti) filmovi, su baš kao i western gotovo izumrli. Bilo je tu par pokušaja da se oživi taj pod žanr, recimo, "Hook" iz 1991. Stevena Spielberga, zatim "Cutthroat Island" iz 1995. redatelja Rennya Harlina, možda i najznačajniji pokušaj od svih, ali koji je neslavno propao na kino blagajnama, "Pirates of the Plain" iz 1999., te "Peter Pan" iz 2003. No, bili su to poprilično "bijedni" pokušaji, i tko zna da li bi smo ikada više imali uopće prilike pogledati još neki gusarski film, da se 2003. nije pojavio film "Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl" iz produkcije inače publici (i kritici) omraženog "Mr Blockbustera", Jerrya Bruckheimera. Bio je to tada poprilično riskantan projekt, inspiriran istoimenom vožnjom u Disneylandu u kojeg je bilo uloženo dosta novaca, 140 mil.$, i bilo je pitanje da li će se to isplatiti zbog činjenice da kao što rekoh gusarskih filmova nije bilo već duže vrijeme, a i ono malo što je bilo je prošlo gotovo nezapaženo. No, očito je želja publike za takvom vrstom filma (dakle, red mačevanja, red topovskih salvi, pa opet red mačevanje, i na kraju poljubac s ljepoticom te odlazak u suton), i činjenica da se radilo o zabavnoj pustolovini za cijelu obitelj prepune šarma i humora učinila svoje, te je film te 2003. godine pomeo kino blagajne, prešišavši što se zarade tiče i neke mnogo "sigurnije" naslove, od koji se mnogo više očekivalo, kao npr. "The Matrix Reloaded" ili "Terminator 3: Rise of the Machines". Tako mu je finalna zarada samo na Američkom tržištu iznosila 305 mil.$ (svijetska zarad je bila 652 mil.$), a popratile su ga i fenomenalne kritike i ocjene, te je čak priskrbio i nekoliko nominacija za Oscara (između ostaloga i onu Johnny Deppa za najbolju glavnu mušku ulogu). Shvativši da u rukama imaju zlatnu koku, Bruckheimer i njegove kolege producenti su se odlučili snimiti i nastavak. I to ne jedan, već dva, snimajući ih usporedno. I tako se je tri godine kasnije, 2006., pred publikom pojavio prvi od dva najavljena nastavak, "Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest".
Možda su neki to i očekivali, možda su se neki iznenadili, ali film je postao hit godine, te najunosniji naslov 2006., zaradivši samo u Americi 423 mil.$ (a u cijelom svijetu i preko 1 bilijun $), i najveći miljenik većeg dijela publike, pa je zasjeo na prvo mjesto mnogih ljestvica. Kritike su ovaj puta bile nešto podijeljene, te je tako nekima nastavak bio previše konfuzan, dosadan, razvučen, te definitivno korak unazad u odnosu na original, a drugima pak fenomenalna lepršava popcorn zabava za široku publiku koja je lagana za gledanje. Bilo kako bilo, "Pirati 2" su završili sa cliffhangerom, a treći nastavak je već u to vrijeme kada je dvojka harala kino blagajnama bio u stadiju izrade, te su mnogi vjerojatno s nestrpljenjem iščekivali datum premijere posljednjeg i finalnog poglavlja te pustolovne i zabavne fransize. Taj datum je sada jako, jako blizu, pa su očekivanja i neizvjesnost na visokom stupnju. Što kod publike koja očekuje još jedan kvalitetan i zabavan pustolovni film, što kod producenata, koji očekuju mnogo, mnogo novaca, posebice nakon uspjeha "Spider-mana 3" i "Shreka trećeg".
Začudo, ovaj treći nastavak ipak nije i najskuplji u serijalu, kao što je to bio slučaj sa "Spider-manom 3", te je za "čak" 25 mil.$ jeftiniji od drugog nastavka "Pirata" pa mu tako budžet iznosi "samo" 200 mil.$. Ali to što je "jeftiniji" od dvojke, ne znači ujedno i da će vizualno biti nešto manje atraktivan, dapače. Tako ćemo u filmu imati prilike vidjeti Davy Jonesa u svoj njegovoj raskoši (ali i kao čovjeka), grad napravljen u potpunosti od brodskih olupina, Crni Biser kako plovi usred pustinje, brod na rubu golemog vodopada, borbu piratske flote i flote Istočno indijske kompanije na rubu divovskog vrtloga itd. Što se tiče ekipe ispred i iza kamere, ona je identična kao i u prethodnim filmovima, uz naravno dodatak nekoliko svježih lica. Gore Verbinski tako ponovno sjedi u redateljskoj stolici, scenarij ponovno potpisuju Ted Elliott i Terry Rossio, a Johnny Depp naravno ponovno predvodi glumačku ekipu kao kapetan Jack Sparrow (iako je poginuo na kraju drugog filma), a društvo mu kao i uvijek prave Orlando Bloom, Keira Knightley, Bill Nighy, povratnik Geoffrey Rush, Jack Davenport, Tom Hollander, Jonathan Pryce, Stellan Skarsgĺrd, Naomie Harris, Kevin McNally te Lee Arenberg i Mackenzie Crook (gusar kojem stalno ispada oko). A tu je ponovno i skladatelj Hans Zimmer. Spomenuta svježa lica nam dolaze u obliku Chow Yun-Fata u ulozi kapetana Sao Fenga, te legendarnoga gitariste grupe Rolling Stones, Keith Richardsa u ulozi kapetana Teaquea, bivšeg piratskog vladara Madagaskara, za kojeg se ispostavi da je otac Jacka Sparrowa. Za one koji nisu znali (a takvih vjerojatno nema, ali ipak, ne škodi spomenuti), Depp je lik Kapetana Sparrowa, tj., njegovo ponašanje bazirao upravo na Richardsu, pa su ga producenti htjeli ubaciti u film pod svaku cijenu još i u drugom nastavku ali im to tada nije pošlo za rukom. Inače, Richards je skoro propustio i ovaj film jer je nekoliko dana prije snimanja svojih scena pao sa Palme - ravno na glavu. No na sreću, udarac nije bio tako strašan pa je uspio odraditi svoje scene, ali ne bez problema. Naime, tijekom snimanja je navodno bio toliko pijan da su ga morali pridržavati dok je stajao, a navodno je i zahtijevao da svi članovi Rolling Stonesa sudjeluje u filmu kao njegova posada. Kako to izgleda na velikom ekranu kada Richards glumi pijan i da li je uspio u svom naumu da pred kamere dovuče i sve članove legendarne Rock grupe, vidjet ćemo.
Kao što rekoh, drugi i treći film su se snimali usporedno, pa su tako neki dijelovi "Pirata 3", snimljeni još 2005. na istim lokacijama gdje se snimala i dvojka, kako bi ipak uštedjeli na raskošnom budžetu. Tako su za oba filma iskoristili ogroman vodeni bazen koji su izgradili na Bahamima, gdje su se većinom snimale borbe brodova na moru. U Kolovozu iste godine, ekipa se preselila u studio u Universalu, gdje je bio izgrađen set za sekvencu koja se odvija u Singapuru. Kako razdoblje 18 stoljeća u Singaporu i nije baš najbolje dokumentirano u povijesti, dizajneri su si dali malo slobode, pa su tj set izgradili po uzoru na Kinesku i Malezijsku kulturu. Nakon toga, snimanje je nastavljeno u Kolovozu 2006., te još u Siječnju 2007. na obalama Kalifornije i lokacijama u državi Utah te Niagarinim slapovima. A sve skupa je završeno krajem Siječnja u Molokaiu gdje je snimljeno finale filma, tj. završni obračun. Prva gruba verzija je navodno bila dugačka tri sata, da bi na kraju ipak izrezali 20-ak min, ne uključujući uvodnu i odjavnu špicu. Pa tako finalna verzija filma traje 168 min (2 sata i 48 min.).
"Pirates of the Caribbean: At World's End" će svoju svjetsku premijeru imati 25. Svibnja, istovremeno u cijelome svijetu, tako da ćemo i mi imati prilike uživati u novim pustolovinama Sparrowa i ekipa u isto vrijeme kada i ostatak svijet, pa čak zapravo i dan ranije nego Amerikanci, 24. Svibnja. Doduše, film je svoju Američku premijeru doživio još 19. Svibnja u Disneylandu, od kuda je sve i krenulo, no to je bila samo premjera za posebne uzvanike, dok će obični smrtnici moći pogledati film tek od prije spomenutog datuma. Prve kritike i nisu baš oduševljavajuće, te su tako neki kritičari izjavili da su "Pirati 3" predugački, konfuzni, zbunjujući i na momente dosadni, te da imaju više pod zapleta nego što u filmu ima pirata. A drugi su se pak potužili na banalne dijaloge kojima likovi pokušavaju objasniti radnju jedni drugima. Ali bilo je tu i onih pohvalnih kritika, pa su tako neki izjavili da film posjeduje odličnu karakterizaciju i glumačke izvedbe, te da se definitivno radi o vizualnoj poslastici koja će vas zabaviti i koja se ne smije propustiti.

Da li će te negativne kritike utjecati na finalni financijski ishod filma, da li su one zaista istinite, da li će se i ovi Pirati primetnuti u hit, da li će uspjeti skinuti sa prvog mjesta "Shreka trećeg", i da li će uspjeti nadmašiti "Spider-Mana 3", ovogodišnjeg rekordera što se box officea tiče, znat ćemo već nakon vikenda. Bilo kako bilo, iako je ovaj nastavak najavljen kao završni dio trilogije, već je bilo riječi da će se ipak snimati i četvrti dio. No to vjerojatno ovisi o uspjehu ovoga, a ukoliko do toga i dođe, neke promjene su neizbježne, jer ekipa (redatelj i glumci) su potpisali ugovore samo za tri filma, te se još nisu izjasnili oko mogućnosti snimanja još jednoga. Jedan od scenarista, Terry Rossio je izjavio jednom prilikom da će njegov tim napisati scenarij za četvrti film ali da ne garantira da će se film zaista i snimiti. Pa iako Pirati jesu zabavni serijal, možda bi bilo bolje da stanu dok su još u prednosti.

By Dragonrage

Galerija fotografija:




Post je objavljen 23.05.2007. u 17:49 sati.