Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prestigio

Marketing

Crobex i fondovi u hrvata

Kako navode na business.hr"drugi dan u tjednu donio nam je nastavak korekcije vrijednosti indeksa. Tako je danas Crobex izgubio 0,87 posto na vrijednosti ..."

Što bi moglo značiti a često slučaj i je - kako indeks tone tako i fondovi idu prema dole, a kad je indeks u uzlaznoj putanji tad su i fondovi u "plusu".

No kako većina naših fondova ne ulaže više od 30tak % u Hrvatsku tako ni Crobex nije mjerilo prema kojemu bi se mogla vodit usporedba, no u nekom načelnom ili ti općem obliku mogli bi smo reći kako je vrijednost indexa (+ ili -) vezana uz rast i pad vrijednosti udjela u fondovima.

Moglo bi se uzeti par indexa sa obližnjih burzi (Srpska, Makedonska...) te ih pratiti i dat još jednu opću sliku rasta ili pada vrijednosti (primjer toga je nedavni nagli pad na Beogradskoj burzi koji se i te kako odrazi na vrijednost udjela većine naših vodećih fondova).

No u svakom slučaju ne ulažemo u fondove kako bi pratili index...jer u tom slučaju bi i sami bili na burzi i svako malo pogledavali kakvo je stanje (znojili se kad pada i euforično skakli kad cijena naše dionice raste) naughty

Na kraju što reći nego (da me netko krivo ne shvati) "koga briga za index dok nam vrijednost udjela raste" thumbup

Post je objavljen 23.05.2007. u 13:04 sati.