Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Tajni dokument MUP-a tzv RSK


Jedan od tisuću dokumenata koji su trebali biti spaljeni u Kninu nakon Oluje, a spašeni su zahvaljujući savjesnim SIS-ovcima iz Dalmacije


Zašto je dokument, za kojeg mi je njegov spasitelj rekao da je dobio zapovijed da ga spali zajedno s još nekoliko tisuća sličnih, pospremljenih u sedam vreća za smeće, trebao izgorjeti, a ne biti objavljen, recimo u knjizi Nikice Barića "Srpska pobuna u Hrvatskoj"? Glavni inspektor MUP-a tzv RSK Kosta Novaković piše u Kninu 28. 06. 1992. Glavnom štabu tzv Vojske Srpske Krajine, Upravi za obavještajno-bezbednosne poslove, između ostaloga da je hrvatska strana jako zainteresirana za grupu od 15 (Tole, Glasnović, Zrno i dr) i pošto nisu uspjeli preko Banjalučkog i Hercegovačkog korpusa, sada ponovo pokreću inicijativu. Riječ je časnicima HV-a Žarku Toli, Stipi Zrni, Davoru Glasnoviću, Vladi Ugrinu.... Potonji je nakon razmjene postao šef SIS-a u Splitu.

Tole, Zrno i Ugrin bili su i svjedoci protiv Mirka Graorca, suđenog u Splitu, prvi put 1996. po sucu Josipu Čuli da je kao čuvar na Manjači zlostavljao zatočenike.


Ostala je zapamćena njegova (Josipa Čule) presuda Graorcu, 15 godina zatvora, u slučaju u kojem su svjedoci, među njima i pripadnici poznate “bugojanske skupine”, zarobljene u svibnju 1993. (1992. ispr. ž.p.) u Bugojnu, tada visoki časnici HVO-a Žarko Tole, Stipe Zrno i Vlado Ugrin, upravo u optuženiku Graorcu prepoznali “osobu koja je obnašala dužnost zapovjednika vanjske straže rezervne milicije Republike Srpske u koncentracijskom logoru Manjača”.

Čule je umalo izazvao međunarodni skandal. Njegova formulacija u presudi da su Tole, Zrno i Ugrin bili časnici Hrvatske vojske izazvala je konsternaciju, jer je to značilo implicitno priznanje prisutnosti HV-a u Bosni i Hercegovini. Stoga mnogi smatraju da je upravo zbog toga Vrhovni sud prihvatio Graorčevu žalbu i ukinuo Čulinu presudu, s obvezom da se u ponovljenom suđenju utvrdi radi li se o pripadnicima HV-a ili HVO-a, jer bi spomenuta formulacija mogla imati dalekosežne posljedice za Hrvatsku. U ponovljenom suđenju Spomenka Tonković osudila je Graorca na nešto blažu zatvorsku kaznu.

Željko Rogošić, Nacional, 19.10.2004.


Moguće je da se odgovor na pitanje zašto je Novakovićev dopis trebao biti spaljen krije u zacrvenjenom dijelu Rogošićeva teksta.


Post je objavljen 23.05.2007. u 00:44 sati.