Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Gradski DC o prevenciji obiteljskog nasilja

Gradska organizacija Demokratskog Centra Rijeka održala je konferenciju za novinare ne kojoj je predsjednica kluba žena DC-a Rijeka Štefanija Vicić pozdravila na otvaranje još jedne «sigurne kuće» u Rijeci, ali je upozorila da to nije primjereno rješenje obiteljskog nasilja.
Naime, smatraju da se ne bi trebala žrtva udaljavat iz doma, već nasilnik, budući da se sadašnjim, neprimjerenim, rješavanjem problema šalje poruka «Šamarajte ih, šaketajte ih, istucite ih nogama i protjerajte da stan ili kuća ostanu vaši». Osim toga žrtva je odlaskom u sigurnu kuću etiketirana, a zaposlene čak moraju izdvajati 20% svoje plaće kako bi si platile smještaj.
Stoga predlažu da se pooštre zakonske sankcije protiv nasilnika, zbog čega bi u Rijeci trebalo napraviti već zatvor na periferiji grada, kako bi se osigurali dovoljni kapaciteti za sve prekršitelje zakona o obitelji.
Također smatraju nužnim da se u osnovnoj školi uči o obitelji kao najvećoj vrijednosti, ali ipak drže da je bolje razvrgnuti loš brak i razići se u miru, nego ga održavati šakama.
Na novinarsko pitanje što drže glavnim uzrocima obiteljskog nasilja, odgovorile su da je to loša gospodarska situacija koja ljude čini nervoznima, traume iz djetinjstva,ali i filmovi puni nasilja koji se prikazuju naTV-u.


Post je objavljen 21.05.2007. u 12:03 sati.