Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Ministarstvo laži

Dok je HDZ bio u oporbi, najavljivao je da će riješit problem tzv. „zaštićenih“ najmoprimaca. HDZ je došao na vlast, ali problem nije počeo rješavati ni do 6 mjeseci prije kraja mandata i novih izbora. Reklo bi se, tipično za političare koji puno obećavaju, a malo toga ispunjavaju. Oni sigurno nemaju probleme kao što ih imaju hrvatski „zaštićeni“ najmoprimci. Probleme najmoprimaca je možda najbolje ukratko opisala Volga Vukelja Dawe, predsjednica Saveza Udruga Stanara Hrvatske, u članku Jutarnjeg lista, pod nazivom "Građani smo drugog reda, država čeka da pomremo!":

Kako objašnjavaju u Savezu, njima su 1996. zakonom oduzeta stanarska prava u stanovima u nominalno privatnom vlasništvu te su time diskriminirani i degradirani u građane drugog reda, a zbog neprestane izloženosti stresu, sudskih sporova i neizvjesnosti, sve više se njih suočava i sa zdravstvenim problemima.

- Zamislite da živite u stanu i da vam svaku večer kad legnete u krevet zadnja pomisao bude hoćete li sutra imati krov nad glavom. U stanu živim od 1952. U njega smo uložili puno novca, na što nas je obavezivao i zakon.

Na sudu sam, a vlasnik živi u inozemstvu - s ogorčenjem je ispričala Volga Vukelja Dawe, predsjednica Saveza. Ministarstvo do sada, ističu u Savezu, nije učinilo ništa, iako je ministrica Marina Matulović-Dropulić, kada je bila u oporbi, najavljivala rješavanje problema u slučaju dolaska na vlast te se zalagala za stavljanje moratorija na sudske postupke u tijeku. Također, dodaju, ništa se nije dogodilo ni nakon što je Ministarstvo prikupilo podatke.


Jedino što možete dobiti iz ministarstva graditeljstva na tu temu je jedno te isto priopćenje, kao da ga ponavlja papagaj, a glasi da ministarstvo tu ništa ne može jer se „zaštićeni“ najmoprimci i nominalni vlasnici ne žele dogovoriti. Zamislite sada da vam iz ministarstva pravosuđa pošalju dopis u kojemu izjavljuju da nisu u mogućnosti procesirati recimo pedofilske zločine, jer se pedofili i njihove žrtve ne mogu dogovoriti koja je dobna granica da bi se nešto okarakteriziralo pedofilijom.

Da stvar bude „ljepša“, ovaj problem nisu napravili "zaštićeni" najmoprimci i nominalni vlasnici već država kada je 1996. do tada jedinstveno stanarsko pravo protuustavno podijelila u nekoliko kategorija i time diskriminirala jedan dio nositelja stanarskog prava. Čak štoviše, država odugovlačenjem rješenja ovog problema krši međunarodne obveze preuzete potpisivanjem Aneksa G međunarodnog Ugovora o sukcesiji, ali i hrvatski Ustav.

Zahtjevi nekadašnjih nosioca stanarskog prava potpuno su u skladu i sa Ustavom RH i sa Aneksom G međunarodnog Ugovora o pitanjima sukcesije, koji ne štite vlasnička prava nominalnih vlasnika, oduzeta davno prije 1990. god., nego, naprotiv, štite trajna i zakonita vlasnička prava nekadašnjih nosioca stanarskih prava, koja su imali 1990. godine, kad ja Ustav RH stupio na snagu, a imali su ih i kasnije. Nominalni vlasnici bili su po zakonu trajno isključeni iz prava posjeda, uporabe, i dr. Nosiocima stanarskog prava su stalno, trajno i isključivo pripadala ta vlasnička prava t.j. oko 90 posto vrijednosti te imovine, a nominalni vlasnici su zadržali samo pravo prodaje stana (ali su to mogli ostvariti samo uz daleko nižu cijenu). Slijedom toga, njima država treba dati naknadu u skladu sa člankom 50. Ustava.

Važno je uzeti u obzir i to, da su čak i korisnici privatnih stanova - t.j. najmoprimci bez stanarskog prava(!) - dobili člankom 48. Zakona o najmu iz 1996. god. pravo otkupiti te stanove po odredbama Zakona o prodaji stanova iz 1991. godine.

Dakle s pravne strane sve je jasno, ali politika ne želi rješavati to pitanje. Dolaze izbori i sada će opet razni stranački emisari pohoditi kako nosioce stanarskih prava, tako i nominalne vlasnike te jednima i drugima obećavati rješavanje problema u njihovu korist, pod uvjetom da dobiju još jedan mandat. A kad izbori prođu onda će se opet mahati nebuloznim dopisima da se dvije strane ne mogu dogovorit i da tu država ne može ništa dok se oni ne dogovore. I tako u krug, a nekadašnji nosioci stanarskog prava svakim danom umiru, pa dok svi ne pocrkaju da bi jednog dana se onda neki od političara sjetio da su riješili problem na najbolji mogući način. Pustili su da priroda odradi svoje…

Post je objavljen 21.05.2007. u 09:18 sati.