Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/makete

Marketing

C 130 - " Hercules "

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

O maketi:

C ( Cargo ) 130 - Hercules je u upotrebi već 40 godina, vjerojatno zato jer još uvijek ne postoji adekvatna zamjena za taj impresivni transportni zrakoplov. U sastavu ga ima preko 50 zrakoplovstavadiljem zemlje - od rodnog SAD-a, Kanade, V. Britanije, Francuske, Italije....
Iako postoje kvalitetni malzni transporteri poput C 5, C 141, C 17 ili An 124, Hercules se još uvijek " drži " zahvaljujući konstantnim poboljšanjima na motorima i elektroničkoj opremi. Pogone ga četiri propelerska motora, a velik transportni prostor i izdržljivost su se višestruko dokazali u oba Zaljevska rata, te na mnogim mjestima dostave humanitarne pomoći diljem svijeta.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Dužina: 29.76 m
Premjer preko krila: 41.33 m
Max. brzina: 603 km/h
Domet: 3700 km
Nosivost: 20 tona

Postoji i malo " napadalskija " verzija Hercules-a A ( Attack ) C 130. Ta verzija je po veličini jednaka normalnoj, ali je naoružana do zuba sa dvostrukim Vulcan topovima ( 7200 metaka u minuti ) sa desne strane trupa, prije krila, dvostrukim 105 mm Howitzerima ( haubicama ) na istoj strani iza krila koje pucaju 10 granata u minuti, te sa još dva opcionalna Miniguna.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Takozvani " Spectre Gunship " je stvoren za čiščenje i brisanje neprijateljskih zemaljskih instalacija sa lica zemlje. Iako je spor i neokretan, kažu da bi se jedan mogao lako obračunati sa bataljunom tenkova. Nosi 10 tona municije, a opremljen je i svim vrstama radara zahvaljujući kojima može napadati po mrkloj noći jednako dobro kao i po danu, te senzorima i flare sistemom koji ga čuva od raketa, projektila te drugih opasnosti.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Amerikanci su ga koristili u Afganistanu, a zadnji put su spominjao prije nekoliko mjeseci kada su SAD s jednim napale " kamp Al-Quaide " u Somaliji.

Proizvođač: Italeri

Mjerilo: 1/72

Italeri su se već dokazali u većima maketama zrakoplova - pogotovo u stupnju sastavljanja trupa koje je izuzetno dobro napravljeno. Prvo se radi podij sa glavnom palubom ( transportnim prostorom ) na kojeg se nastavlja povišeni kokpit. Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Kokpit je izuzetno detaljan - sa svim stolicama za pilota, kopilota i veziste, te instrumentima. Obojao sam ga u nekoliko različitih tonova - iako se to neće vidjeti izvana kada ga budem zatvorio u trup.
Napravljen je i bočni ulaz za posadu od kojeg vode male stepenice do kokpita ( boja br. 88 )
Iako je - kao kod većine maketa - težina veča sa stražnje strane te će se prevrtati ako se ne ugradi neko opteženje, to se ovdje može riješiti izradom otvorenih stražnjih vrata koja će držati avion u ravnom položaju. Motori su također detaljni, no ne pretjerano komplicirani za izradu. Ako ste pažljivi - propeleri će se i okretati kada maketa bude gotova. Iako je Hercules popriličan, pravi posao dolazi nakon izgradnje - kada red dolazi na bojanje.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Moram da sam poprilično eksperimentirao sa odabirom boja te nekoliko puta prepravljao već gotova područja.
Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us

Na kraju sam ipak napravio paletu 5 kamuflažnih boja - skica se vidi dolje, sa crnim nosom i propelerima, a dvije " fleke " sam ostavio neobojane, u svjetlosivoj nijansi plastike, a donji dio trupa ( na koji sam možda i najponosniji jer sam prostom rukom potegnuo gotovo vodoravnu liniju ) je u svjetlosivoj 76. Na vrhu trupa je i cijev za tankiranje u letu, povezana sa unutarnjim tankovima u krilima.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Poprilično sam zadovoljan konačnim izgledom i slaganjem tonova odlučio staviti Britanske oznake.
U kompletu dolaze naljepnice za 5 zrakoplovstava ( SAD, Kanada, Italija, V. Britanija, Francuska ).
Čak sam toliko zadovljan " piturskim " radovima da evo malo više slika nego obično.

Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Hercules u usporedbi sa Phantomom II i Mirage-om 2000

Za kraj - još jedna izvrsna maketa iz Italeri-a, kod koje je najzabavniji odabir kamuflažnih boja ( bar za mene ).

Post je objavljen 19.05.2007. u 12:03 sati.