Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/euklid

Marketing

RH protiv Mehe A.

Prenosim vijest iz Jutarnjeg.
Bauštelac Meho A., državljanin BIH s prebivalištem u Tuzli, svojedobno je u Konavlima radio "na crno".
Bog zna kako je tamo dospio, kakav je radnik bio, koliko je zaradio. Ne piše niti čime se bavio u slobodno vrijeme i je li imao kakav hobi. Nekako je valjda gurao sve dok ga jednog dana naši organi reda nisu otkrili. Izrečena mu je zaštitna mjera izgona iz RH.
Lani, negdje potkraj godine, Meho je ipak ponovno pokušao ući u Hrvatsku. Svoj ulazak na graničnom prijelazu Kamensko potkrijepio je sa 70 kn koje je ostavio našim graničarima na stolu, "za kavu, jer takav je običaj u Bosni, da se počaste policajci".
Nesretni Meho je instantno završio na sudu. Na sreću, Županijski sud u Splitu je odustao od kaznenog progona, tek, Meho je ponovno deportiran.
Ali. Ima tko bdije nad pravnim poretkom i ispravlja kobne greške našeg pravosuđa. Vrhovni sud je odlučio da Meho ipak treba kazneno odgovarati. Kako je riječ o pogibeljnom kaznenom djelu, RH će opet suditi Mehi.
Drugih detalja novine ne javljaju. Pretpostavljam da nećemo tražiti izručenje, već će se Mehi suditi u odsutnosti. Tko zna kakva će mu kazna biti odrezana. Bojim se da Mehina noga više neće kročiti na hrvatsku bauštelu.
Nekako mi je žao Mehe. Znam ja da moramo štititi našu državu i njezine organe i pravni poredak i sve to. Ali, Vrhovni sude, nije li Županijski sud u Splitu ipak mudro postupio? Kako bi bilo da ipak oprostimo Mehi pokušaj podmićivanja s 18,63 konvertibilnih maraka? Nekako mi je žao kad se sjetim kakve su sve pravosudne greške ili nepravde ostale neispravljene, kad to usporedim s Mehinim nedjelom ...
Tehnički, vjerojatno sam u krivu. Reda mora biti. Ako su nekad greške i činjene, nije to razlog da se čine nove. Ali opet, još uvijek mislim da RH može oprostiti zločin Mehe A.

P.S.
Jel se smiju komentirat odluke Vrhovnog suda? Ako sam se sad i ja našao u prekršaju, Vrhovni sude, molim te da oprostiš i meni i Mehi.

Post je objavljen 18.05.2007. u 11:51 sati.