Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/muzikologija

Marketing

RECENZIJA: JUSTIN TIMBERLAKE


Justin Timberlake - Chop Me Up ft. Timbaland & Three 6 Mafia
Još negdje kad sam počeo pisati blog htio sam recenzirati ovaj album, ali nekako se uvijek nametnuo neki drugi, pa sam kasnije smatrao da je album već dovoljno dugo vani da bih ga tek sad recenzirao. No kako nakon tri broja jedan na Billboardovoj ljestvici singlova već i četvrti juri prema vrhu, a peti se vrti na r&b ljestvici, a i s obzirom na to da sam recenzirao i neke albume objavljene u tom razdoblju (pa i ranije) ipak sam se odlučio napisati nešto o ovom albumu koji je svojevrsno remek djelo..
Sjećam se da sam jednom čitao recenziju gdje je glazbeni kritičar dao ocjenu 10/10 i dobio brojne negativne komentare. Komentari su se uglavnom odnosili na to da kako Justin Timberlake može dobiti istu ocjenu kao primjerice Bob Dylan. Usporedba s Dylanom je i više nego smiješna, naravno. No upravo se zbog takvog snobizma i nemogućnosti razlučivanja nekih stvari pojavljuju takvi besmisleni komentari, pa čak i kritike gdje se kritičari koji mrze određeni žanr idu do iznemoglosti iživljavati u svojim kritikama, jasno dajući do znanja koji je njihov problem.
U svom žanru Justin Timberlake je danas vrh. Istina, jako teško probavljiva i iritantna osoba. Prilično bezveznjikava i bezlična. A nakon onog incidenta s Janet Jackson, samo je sve to potvrdio. Da bi kao vrhunac svega bila Timbalandova pjesma Give It To Me koju, gdje ni više ni manje ismijava upravo one izvođače koje doslovce svojim plesom (Janet Jackson) i pjevanjem (Prince kopira već godinama.
No činjenica je bila da je napravio odličan debitantski album, koji je obilovao kvalitetnim i iznimno dobrim pjesmama. Produkciju na albumu u skoro jednakom omjeru napravili su hitmejkeri Timbaland i The Neptunes, album se samo u Americi prodao u oko 3.6 milijuna primjeraka te tako nametnuo Timberlakea u mega zvijezdu koja očito itekako može uspjeti bez do tada matične mu grupe.
Neptunes su mu se tada zahvalili na suradnji te izjavili kako neće raditi s njim na novom albumu, a čitav projekt stavljen je u ruke Timbalanda i njegove ekipe. Uz Timbalanda tako produkciju na gotovo cijelom albumu potpisuju njegov najbliži suradnik Nate Hills (Danja), te Justin Timberlake, koji je napisao sve pjesme na albumu. Tek jedna pjesma nije producirana od strane Timbalanda - Damn Girl, koju potpisuje will.i.am.
Justin Timberlake uspio je napraviti nešto što se rijetko događa. Nakon odličnog debitantskog albuma izbacio je još bolji. Na ovom albumu nema loše pjesme. I ne samo to. Nema čak ni neke koju se može označiti kao tek dobrom. Od samog početka do kraja album je ispunjen kvalitetnim, zanimljivim i izrazito slušljivim materijalom, ni jedna pjesma ne zvuči kao da je tamo da popuni prazninu između 3 dobre pjesme (što je redovit slučaj s današnjim albumima) i sve zvuče kao da su rađene dugo i precizno. Najveća prednost ovog albuma upravo je u tome što uspijeva pomiriti različite žanrove i spojiti sve ono što se danas u glazbi očekuje ukoliko želite imati hit album, a pritom se ne prodati. I dalje je tu glazba za njegovu pop publiku, no ovaj put pop je malo manje pop, a r&b je malo više r&b. Što se tiče Timbalandovih obožavatelja, ne dajte se zavarati da Timbaland ne zna gdje treba dati najbolje od sebe. Ovdje su neki od njegovih najboljih radova koje je ikad napravio. A što se samog Timberlakea tiče, možete ga ne voljeti, ali mu je talent neosporiv.
Ispod slike je pjesma Chop Me Up, meni osobno jedna od najboljih na albumu.
OCJENA: 5


Post je objavljen 18.05.2007. u 03:34 sati.