Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gemini0906

Marketing

morala sam...

Eto... baš sam mislila da neću, ali nakon što sam tri puta pokušala pisati nekakv post o bilo čemu, ne mogu, a da i ja ne progovorim nešto o ovogodišnjem Eurosongu.
Kao prvo, iskreno, nemam pojma kakve bi veze trebao Eurosong imati s politikom. Ali u našoj državi smo i ta dva pojma uspjeli pomiješati.

Dakle, kao što jednom davno rekao jedan moj poznanik «Svaka glazba je umjetnost i kao takvu je treba poštivati.». I samoj mi se to nekad čini nezamislivo, jer ne mogu baš sve poštivati, ali mislim da je ključna riječ ovdje glazba. A svi znamo što je glazba, i svi znamo kako je vrijeme najbolji pokazatelj kako nešto vrijedi. Sjećam se, kad sam bila mlada, i rekla sam mami i tati kako će čuvene Spice girls slušati još i moja djeca. Naravno, rekli su mi da ćemo to vidjeti nakon pet godina i kako su Stonesi, Beatlesi itd. prava glazba jer ih slušaju i sadašnje generacije.

Iako se vjerojatno neće svi složiti s time, samo se zapitajte što ćete vi svjoj djeci pustiti i reći «E ovo je dijete drago, slušala tvoja mama/tata pred 30 godina». Također, može nam se nešto ne sviđati, možemo to ne slušati, ali redje bilo što poštivati, jer nekom se to sviđa, nekom to može uljepšati dan.

Ali, back to the point...Dakle, čula sam jako puno kritika na račun srpske predstavnice. Ono što me najviše iznenadilo je da sam na vijestima čula snimku s Youtube- a u kojoj je (navodno) britanski autor srpsku pjesmu proglasio plagijatom. Smiješno mi je da to isto nismo objavili u vijestima i kada su naše predstavnike prozivali za plagijat, kao i druge pobjednike Eurosonga.

Drugo, problem je nastao i što smo Srbima dali 12 bodova. Ja ne razumijem taj problem, jer nismo im dali 12 bodova za ništa drugo osim za pjesmu koju smo očito procijenili najboljom. (uostalom, pjesma je i pobijedila s 30 bodova razlike).
Osim toga, to nije prvi put da im dajemo 12 bodova,
Meni se osobno pjesma sviđa, najviše zbog fenomenalnog glasa, ali i u usporedbi s drugim natjecateljskim pjesmama je uistinu zaslužila pobjedu, iako znam kako je sigurno neću pjevati svojoj djeci (danas sam sva u odnosu majki i djecesmijeh).

S druge strane, Eurosong već godinama nije zbor niti za najljepšu, niti najbolju pjesmu Europe (tko ne vjeruje- poslušajte Ruslanuili Sertab Ernerer, pobjednice Eurosonga u zadnjih nekoliko godina, ili prošlogodišnje pobjednike Lorde). Italija je dobro napravila kad su odustali od natjecanja, jer na Eurosongu više nije bitno niti kako tko pjeva, niti što pjeva («Štikla»), bitno je da je atraktivan, i zato mi je i najviše drago zbog ovogodišnje pobjede. Srpska predstavnica odlučila je nastupiti u sakouu i tenisicama, nema ekstenzije, ali ima ono što je nekad bilo jedan od najvažnijih elemenata- glas.

I nadalje, želim napomenuti da ova pjesma nema aposlutno nikakve veze s narodnjacima, i da je otpjevana na nekom drugom jeziku (npr. engleskom), ne bismo niti mogli prepoznati da je srpska.

Što se tiče naših predstavnika, i prepucavnja Dade Topića i A. Kostadinova po novinama nemam komentara, scenski nastup anm je bio katastrofa, i mislim da su svi zajedno trebali dogovoriti oko toga, ako nam je već stalo do tog finala, jer to očito pali. I nadam se da se daljne predstavnice više neće skidati (a sve je počelo s Danijelom, pa Doris, pa balerina kod Karana, pa Severina, pa eto sad Iva Gluhak).
I Hrvati su željni dobre pjesme i izvedbe (iako je, naravno, ova pjesma puno kvalitetnija od «Štikle», bez sumnje). Možda trebamo postrožiti Doru tako da nikakvi višePetri Panovi i Snjeguljice ne trčkaraju po sceni. Zapravo, ovogodišnje Dore ne želim se ni sjećati. SRAMOTA!
Eto, iako nisam nikako htjela, na kraju sam povezala glazbu i politiku, i sad mi je krivo zbog toga, ali morala sam ovo objaviti.

Želim vam ugodnu večer, dan, vikend.... uz mnoštvo dobre glazbe... po vašem ukusu. wavewavewavewave


Post je objavljen 17.05.2007. u 22:32 sati.