Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/klodica

Marketing

Winne

Da sad riješim taj zadatak :)

Osmijeh na lice i idemo dalje zujo


Kao klinka u osnovnoj i srednjoj školi nisam voljela čitati lektiru, nit dan danas nisam onaj zagriženi čitać dobre klasične knjige. Više volim ove moderne Chik knjige za opuštanje ali ne i ljubići, to me prošla faza još u 6. razredu osnovne.
Kad sam se preselila u drugi grad kod moje Polovice, nisam radila i bilo mi je strašno dosadno doma samoj. Učlanila sam se u knjižnicu i prvi put pošteno uzela knjigu u ruke i zaljubila se u čitanje. Gutala sam knjige...uživala u novom otkriću zabave. To je bilo prije 7. godina.
Danas pročitam godišne 4-5 knjiga, samo zbog toga kaj nemam vremena. A i ja sam čitać knjiga prema raspoloženju. Čitam samo kad sam tako raspoložena...Većinom je to svakih 2 mjeseca kad me želja uhvati za nečim drugačijim.
A i zadnje dvije godine imam dosta briga i posla oko svega tako da nisam našla ni poštenog vremena. Ali evo prije 2 tjedna sam pročitala jednu. thumbup

Ne mogu reci da imam omiljenog pisca, ali imam omiljenih knjiga i to više od 5...ali ok...takav je zakon, hehheh, samo 5 veli Nevenera.

Još nešto, radila sam u knjižari na odjelu sa knjigama i tamo sam jako zavoljela knjige i zato danas više kupujem knjge nego posuđujem u knjižnici. Volim ih imati u ormaru...i uzeti tu i tamo, prelistati i pročitati.

Pa krenimo :

1. Amy Tan - Žena Boga Kuhinje- opis uzet sa stranice Corner kultura knjige

jer je bolje opisano nego kaj bi ja to uspjela sa svojim škrabotinam zujo

- evo opisa : meni osobno je ta knjiga fantastična...ali žalosno je to da si je još uvijek nisam uspjela kupiti.

- evo napokon opisa :Žena boga kuhinje je topla priča o životu Winnie, mlade Kineskinje koja je cijeli II. svjetski rat provela u Kini da bi kasnije emigrirala u Ameriku, ali ne zato što je očekivala bolji život u 'obećanoj zemlji' već zato jer je otišla za muškarcem kojeg je voljela. U svojoj mladosti Winnie su uvalili u dogovoreni brak (tada su se svi brakovi u Kini tako sklapali), međutim vrlo brzo nakon udaje shvatila je (i osjetila na vlastitoj koži) da je njezin suprug agresivni lažljivac s patološkom potrebom da bude dominantan u svakoj životnoj situaciji. Živeći s njime u nemoguće teškoj zajednici, trpeći batine i ponižavanja, izgubila je troje djece, a jedno čak zahvaljujući brutalnosti i bešćutnosti svog supruga koji nije htio ozbiljno shvatiti bolest djeteta. Kako je u to vrijeme razvod braka u Kini bio nešto skoro nemoguće, Winnie je počela razmišljati kako da se izvuče iz te mučne životne situacije. No, njezin život će se bitno promijeniti kada upozna Jimmy Louiea, američkog vojnika kineskog podrijetla u kojeg se zaljubljuje... (ehh... sad bi vi cijelu priču... ne može!).

Vjerojatno najveća kvaliteta Žene boga kuhinje je njegova pitkost. Ponekad ćete imati dojam kao da se priča kazuje potpuno sama, a baš kada pomislite da ste s Winnie doživjeli sve što se doživjeti dalo, na sljedećoj stranici će vas dočekati novo iznenađenje. Roman je iskren, ponekad strašan, ali i jako uvjerljiv (nije tipična ljubavna priča) i iako ovo djelo vjerojatno nikada neće biti uvršteno u remek djela svjetske književnosti, trebalo bi ga pročitati.

2. Ingrid Noll - Apotekarica
- jedan dobar krimi ženiski roman

3. Ingrid Noll - Crvena ružica
- isto jedan dobra krimi ženski roman, ma dobro nije ženski...već iz ženskog kuta gledano...ma, super knjiga. Preporučam.

4. Betty Mahmoody - Nedam svoje dijete
- ovo je jedna autobiografska knjiga. O ženi koja se udala za Iranca i o njenom životu u Iranu. U biti živjeli su u Americi i otišli su na dvotjedni odmor u Iran. I tada počinje užas. On se više ne želi vratiti nazad i ne da njoj da uzme dijete. Dobila je od muža upute kako se treba ponašati, oblačiti, jesti itd. ako želi ostati s kćeri.
- Prema iranskom zakonu, djeca su vlasništvo očeva i mogu s njima, kao i sa svojim ženama raditi što žele. Bettty je tada odlučila. Na neki način, pobječi će iz tog užasa. No, to nije bilo lako jer ju je muž stalno kontrolirao ili netko iz njegove obitelji.
- Knjiga je uzbudljiva i s jedne strane tako brutalno iskrena i istinita.

5. Helen Fielding - Dnevnik Bridget Jones 1,2
- eh uz tu knjigu sam se tako smijala...pročitala sam je u dva dana, progutala doslovno,i jednu i drugu. Super knjige. Filmovi isto nisu loši, ali je knjiga odlična.
- drugi nastavak sam čekala 4 mjeseca da dođem na red u knjižnici. A nisam imala love da si je kupim u knjižari jer nisam radila.

Voljela bih raditi u knjižnici. Ah, to je želja....ali tko zna :))

mahwave

Post je objavljen 16.05.2007. u 17:23 sati.