Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/herojineplacu

Marketing

Bilo jednom u Hrvatskoj - recenzija

Otkad je stigao na police dućana Thompsonov novi album ''Bilo jednom u Hrvatskoj'' ruši rekorde prodaje, navodno je prodano preko 100 000 primjeraka albuma, a vrhove radijskih top ljestvica osvaja singl ''Moj dida i ja''.

Naš najpopularniji i najkontroverzniji pjevač na izdavanje novog albuma čekao je pune četiri godine (E, moj narode 2002.) i na scenu se vratio jači no ikad, oko sebe okupivši odličan bend sastavljen od jakih imena naše glazbene scene ( Damir Lipošek – Keks, Damir Šomen, Tiho Orlić, Fedor Boić, Tomislav Mandarić). Za novi Thompsonov album mnogi već sada ''lijepe'' mnoge pridjeve, pa idemo se malo osvrnuti na sam album.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Album otvara pjesma ''Početak'' koja započinje biblijskim citatom na latinskom (koji će se nekima činiti suvišan) i traje skoro sedam minuta. Prve četiri i pol minute pjesme svira lagana melodija akustične gitare, pjesma polako dobiva na žestini, da bi je prelomili žestoki gitarski riffovi te heavy metal zvuk. Tekstualno govori o odnosu čovjeka i Boga, te optimistično zaključuje ''…nije nas ostavio Bog…''.
''Dolazak Hrvata'' je otprije poznata pjesma, u kojoj Thompson pjeva o temi iz naziva pjesme, te je upečatljiva poruka refrena ''…ljubi svoju zemlju…''. Tematika pjesme je stavljena u epske razmjere, te ju odlično prati upečatljiv zvuk bubnjeva i odlično uklopljeni zvuk trube, oboe i violina.
''Duh ratnika'' je Thompsonov razgovor s duhom palog ratnika koji ne prepoznaje Hrvatsku za koju se borio (''…gdje su joj junaci i sinovi vrli/a gdje vrednote za koje smo mrili…''), te poručuje ''…a vi zato bdijte, jer morate bditi/domovini ponos vratiti…''. U refrenu Thompson je u samo dva stiha sročio da se ne slaže sa sadašnjim stanjem u Hrvatskoj i da sanja neku bolju, ponosnu Hrvatsku (''…sve bih dao da je vidim/ponosnu i lijepu k'o u snovima…''). Pjesmom dominiraju klavijature koje ju i otvaraju odličnim uvodom. Moja primjedba bi bila da je Thompson mogao i bolje ''srediti'' strukturu pjesme.
Zatim slijedi pjesma napisana prema legendi (te je za razumijevanje pjesme potrebno barem površno poznavanje legende), ''Diva Grabovčeva'', koja govori o naslovnoj junakinji, te je jedna od laganijih pjesama na albumu u kojoj je stvoren lijep lagan, sjetan ugođaj uz, ponajviše, akustičnu gitaru i klavijature.
Trenutačno najnoviji Thompsonov singl ''Moj dida i ja'' se nalazi na broju pet novog albuma. Thompson pjeva o svom djedu koji nam svima poručuje ''…poštenim putem ići…''. Vrlo dobra pjesma kojoj, po mom mišljenju, nedostaje ''jači'' refren. Također, Thompson je fantastično uklopio u pjesmu etno.
Hm…''Neka ni'ko ne dira u moj mali dio svemira''…što reći o njoj? Pa neki će je obožavati, drugi ''pljuvati''. U ovoj pjesmi Thompson se obračunava s onima koji su mu nešto zamjerali, za koje je fašista jer je branio svoju domovinu. Što god mislili o pjesmi moramo se složiti, na žalost, da je stih ''…domoljublje prozvali fašizam…'' prilično istinit, a refren ''…Nek' se čuje nek se zna/nek vijori zastava/neka ni'ko ne dira/u moj mali dio svemira…'' će atmosferu na koncertima dovoditi do točke usijanja. Pjesmom prevladava električna gitara, a otvaraju ju klavijature.
Prošlogodišnji ljetni hit ''Lipa Kaja'', pjesma koja u metafori govori o Hrvatskoj koja se u prošlosti ''podavala'' strancima, na album je uvrštena u novom, žešćem i boljem, ruhu uz novu dionicu s lijepom laganom melodijom gitare, te ujedno i dužem izdanju. Tekstualno najslabija pjesma na albumu.
Slijedi tekstualno i glazbeno najbolja i najžešća pjesma, ''Kletva kralja Zvonimira''. Lagani uvod uz akustičnu gitaru, prijelaz na heavy metal zvuk uz odličan žestoki gitarski riff, odlične solo dionice gitare, te fantastičan tekst u kojem se Thompson osvrće na sadašnje društveno stanje u Hrvatskoj i vuče paralelu s izdajom kralja Zvonimira, kojemu i poručuje ''…u tamnici tvoji su vojnici…''.
Pjesma ''Ratnici svjetla'' posvećena je svima koji su dali život za našu slobodu. Lagana pjesma kojom dominira akustična gitara, uz jači središnji dio kojim dominiraju bubnjevi. Posebno će ju voljeti oni koji su izgubili nekog u ratu i spomenuti ''ratnici svjetla''.
''Dan dolazi'', pjesma u kojoj se Thompson oprašta sa svima i sa svačim (''...zbogom nebo plavo/i mog doma rosna travo/dobri moji prijatelji svi/zbogom ljubavi...''), a jer kaže ''…dan dolazi/za heroje i sirotinju/dan dolazi/da se spase koji vjeruju…'', pa bi se mogla promatrati kao apokaliptična pjesma. U pjesmu je odlično uklopljena frula, a dominira električna gitara s upečatljivim zvukom. Ova pjema ide u prilog tezi da Thompson ''spada'' pod pastirski rock.
Pobjednica prošlogodišnjeg Hrvatskog radijskog festivala ''Tamo gdje su moji korijeni'' je pretposljednja pjesma na albumu. Definitivno najvedrija pjesma albuma (''…odvest ću te u dolinu moje radosti/kod izvora sreće, pokraj rijeke mladosti…'') u kojoj je opjevano mjesto iz kojeg su Thompsonovi korijeni, odnosno njegova domovina. Dominira, opet, električna gitara.
Album zatvara pjesma ''Sine moj'' u kojoj Thompson objašnjava sinu da su ga ''tukli mnogi vjetrovi'', ali da ga je ''sačuvala vjera'' i da u njegovom srcu uvijek mora biti mjesta za domoljube (neka u tvom srcu uvijek ima mjesta/za dobre ljude sve/koji pod svetim barjakom idu/kroz javu i kroz sne).

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

I na kraju, da li je ovo Thompsonov najbolji album? Pa…netko će više voljeti prošli pop/rock album od novog hard rock albuma, ali album Bilo jednom u Hrvatskoj je definitivno produkcijski najbolji album, a i meni osobno je draži ovaj Thompsonov žešći zvuk s odličnom ekipom glazbenika koji su fantastično odsvirali sve pjesme.
Po mom sudu ovo jest Thompsonov najbolji album, iako nije uspio nadmašiti neke svoje stare hitove (pogotovo Lijepa li si, koja će vjerojatno i ostati Thompsonov vrhunac), ali vjerojatno ni neće, iz jednostavnog razloga što je te pjesme teške nadmašiti.
Ovo bi bila nekakva recenzija običnog laika, a većina kritičara ga i neće previše voljeti.



OCJENA: 4/5



Post je objavljen 16.05.2007. u 15:45 sati.