Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Ruža Tomašić u Rijeci iznjela svoj program borbe protiv droge

Na današnjoj konferenciji za novinare HSP-a po prvi put je u Rijeci boravila dopredsjednica HSP-a i saborska zastupnica Ruža Tomašić koja je, kako ju je predstavio Ivan Kirin, jedina od hrvatskih političara imala hrabrosti suprostaviti se narko mafiji.
Ona je započela svoj govor brojem ovisnika u PGŽ. Registriranih je 472, a od toga je čak četristodvoje iz Rijeke. Kada se to pomnoži sa pet dobije se broj od preko 2000 ovisnika u županiji.
Naglasila je da droga nije nerješiv problem. «Iako se droga ne može u potpunosti iskorjeniti, može se svesti na prihvatljiv minimum. Problem je što momentalno postoji prevelik broj ovisnika u odnosu na ukupan broj stanovnika u državi.»rekla je Tomašić.
Zatim je ponudila svoj program suzbijanja droge.
Prvo i najvažnije je prevencija, koja bi se sprovodila već od prvog razreda osnovne škole tako što bi se djecu putem predavanja i filmova podučavalo o lošim posljedicama ovisnosti o drogi. Posebno je istaknula pozitivan šok kada se djeci prikaže film koji pokazuje istinite događaje s negativnim posljedicama drogiranja, jer se nakon odgledanog filma devet od desetoro djece odvraća od droge. Smatra da takvi filmovi nisu ništa šokantiji od uobičajno nasilnih filmova kakve djeca imaju prilike vidjeti.
Nakon prevencije drugi korak u njezinom programu je rano otkrivanje ovisnika, koje bi se sprovodilo droga testom prilikom upisa u prvi razred srednje škole.
Stoga liječenje dolazi tek na kraju i sprovela bi ga preko državnih komuna gdje bi se ovisnici podučavali nekom obrtu kako bi imali perspektivu. Stoga drži katastrofalnim to što državna komuna Pulac u Rijeci još nije napravljena, iako je u nju do sada uloženo 15 milijuna kuna.
Smatra da je njezin program znatno bolji od aktualnog koji se bavi isključivo liječenjem ovisnika, što ne doprinosi smanjenju broja ovisnika.
Kao važnu točku borbe protiv droge je naglasila edukaciju roditelja, te im je poručila «Nije sramota ako vam se dijete drogira, sramota je to znati, a ništa ne poduzeti.».
Dodala je da bi željela biti ministrica policije, ali ne zbog slave, već zbog svog šesnaestogodišnjeg iskustva rada u kanadskoj policiji i želje da pomogne obiteljima koje se raspadaju zbog problema ovisnosti.
Na novinarsko pitanje koliko je narko mafija premrežena s vlašću, odgovorila je slikovitim primjerom kako jedan ovisnik unatoč krizi nije išao dilati da bi zaradio za svoju dozu, iz razloga što je to bio dan kada policija dila. Dakle, korumpiranost vlasti od strane narko mafije je dobila zabrinjavajuće razmjere, budući se oni kojima posao nalaže da se bore protiv narko mafije pretvaraju u one protiv kojih se bore.


Post je objavljen 16.05.2007. u 14:06 sati.