Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/domoljubni

Marketing

Izbor zemljišta za jagodu

Jagodu uzgajamo na zemljištima koja su dobro propusna za vodu s dosta humusa ( 3-5 % ) i s malo primjesa gline. Optimalna pH vrijednost tla je između 6,5 i 7,5 .Dobra predkultura za uzgoj jagoda su žitarice ( ječam , zob i sl. ) te leguminoze , a nepovoljne kulture su krumpir i rajčica. Dezinfekcija zemljišta kemijskim sredstvima proizvođači rijetko rade, zato treba voditi računa o plodoredu. Na istu površinu jagoda dolazi tek nakon 3 godine . Voda za navodnjavanje je faktor broj jedan bez kojeg je gotovo nemoguća intenzivna proizvodnja i visok prinos dobre kvalitete.

Priprema zemljišta za jagodnjak

Pripremu zemljišta odvija se u nekoliko faza:

- Uništavanje višegodišnjih korova prije oranja

- Oranje na dubinu 30 cm

- Dezinfekcija kemijskim sredstvima ukoliko je potrebna

- Razbacivanje stajskog i mineralnog gnojiva

- Frezanje

- Postavljanje gredica s folijom i sustavom za navodnjavanje

Na površinama koje se pripremaju za jagodnjak često mogu biti problem višegodišnji korovi kao npr.: troskot , slak i osjak. Stoga prije oranja 1- 2 mjeseca treba izvršiti kemijsko uništavanje korova herbicidima na bazi glifosata ( Cidokor ). Nakon špricanja korova zemljište se ne ore 30-35 dana da korovi uginu.

Oranje se vrši na dubinu 30-35 cm max iz razloga što jagoda ima plitak korijen i najčešće se uzgaja na gredici te je dublje oranje nepotrebno.

Ukoliko je zemljište već korišteno za proizvodnju jagode i nekih povrtnih kultura kao npr. krumpir i rajčica, poželjno je zemlju dezinficirati kemijskim sredstvima kao npr. Basamid granulat.

Prije sadnje treba napraviti kemijsku analizu tla da se odredi PH vrijednost i sadržaj osnovnih elemenata N,P,K, te ukupni i aktivni karbonati . Analiza je neophodna da se točno izabere sorta i da se odredi potrebna količina gnojiva . Jagoda se nekad gnojila velikim dozama hranjiva prije sadnje , ali se to pokazalo jako loše jer je otežan prijem sadnica zbog visoke koncentracije soli u tlu . Ukoliko se koristi sustav za navodnjavanje kap po kap , onda gnojidbu vršimo 30 -40% od ukupni potreba prije sadnje , a ostatak više puta u toku vegetacije i to lako topivim gnojivima zavisno od potrebe biljke u određenoj fenofazi uzrasta. Ukoliko je nizak sadržaj humusa u tlu , potrebno je dodati stajsko gnojivo dobro zgorijelo i to od goveda i svinja. Ne preporučuje se stajnjak od ovaca i kokoša.

Iza razbacivanja stajskog gnojiva dodaju se male količine umjetnog gnojiva i to bez klorida ( Multikomplex , Hidrokomplex ,NPK 5-20-30 ili 7-14-21 i sl.). Orijentacione količine su 50-80 kg na 1000 m2 zavisno od sorte. Veće količine gnojiva traže sorte koje daju veći prinos kao npr. Marmolada , a manje sorte koje bujno rastu ,a daju manji prinos kao npr. Madeleine .Nakon razbacivanja stajnjaka i mineralnog gnojiva treba izvršiti frezanje ili usitnjavanje zemlje.

Jagoda se uzgaja na gredicama širine 70-90 cm i visine 15-20 cm. Gredice su prekrivene folijom ispod koje se postavlja sustav za navodnjavanje kap po kap. Na malim parcelama postavljanje gredica i folije s sustavom navodnjavanja obavlja se uglavnom ručno. Na velikim parcelama to se obavlja korištenjem strojeva ( gredičara – polagača folije ).Gredičari mogu dodatno na sebi imati deponatore za gnojivo ili za granulirane insekticide.

VRIJEME SADNJE

Jagoda se može saditi čitavu godinu osim ukoliko imamo odgovarajuće sadnice . Najčešće sadnja frigo i zelenim sadnicama počinje u srpnju mjesecu pa sve do polovice rujna. Ranije se sade sorte koje trebaju duži period za formiranje cvjetnih pupoljaka kao npr. Elsanta , a kasnije sorta Marmolada ,koja bi u ranijoj sadnji formirala previše cvjetnih pupoljaka. Isto tako sadnice lošije kvalitete sade se do 15 dana ranije od normalnih sadnica klase A i A+.

TIP SADNICA

Sadnice mogu biti frigo smrznute na temp. -2oC dobivene posebnom tehnologijom koje su klasirane po krupnoći i kvaliteti, pa tako imamo: A- , A , i A+ sadnice. Neke sorte su pogodne za uzgoj u kontejnerima pa imamo tzv. zelene sadnice koje imaju daleko bolji prijem. Ovom tehnologijom dobivaju se sorte Madeleine, Raurica i Clery.


FREZA














Post je objavljen 15.05.2007. u 08:00 sati.