Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/borut

Marketing

Tragedija u pustinji



Istocno i juzno od Jeruzalema prostire se pustinjsko podrucje, ukljucujuci i obale Mrtvog mora. Prema tim obalama, koje predstavjaju najdublju depresiju na Zemlji (povrsina mu je oko 420 metara ispod morske razine) obrusavaju se strme stijene koje su izazov za izletnike, uglavnom one koji se spustaju po uzetima (snepling, abseil). Najatraktivniji pravci su vododerine, suhe vertikale potoka koji za vrijeme kisa donose vodu Mrtvom moru. Dovoljne su i najmanje oborine da sakupe dovoljne kolicine vode koje za cas naprave bujicu sto se srucuje niz vrleti.

Jucer je subota osvanula lijepa i suncana. Na ulazu u Park prirode "Kumran" naplacivale su se ulaznice za one koji su se odlucili okusati u spustanju potokom Kumran. Nikakva posebna upozorenja nisu davana izletnicima. Tako je usla i grupa od 11 planinara, koji su se prije podneva nasli u sred planine. Tada se je na nebu pojavio i prijeteci oblak, koji je uznemirio cuvare parka, te pohitase uz brdo upozoriti sve abseilere da su uklone iz vododerina. Jedan jedini oblak, jedan kratki prolom oblaka i pravila igre su se promijenila. Poceo je bijeg vodi s puta. Svi koji su bili nenavezani uspjeli su se umaknuti. Voda se sjurila kao iz topa. Za cetvoricu nije bilo spasa. Uzeta koja su im omogucavala siguran spust po suhoj stijeni onemogucila su im uzmak pred nadolazecom bujicom!

Ako zelite pogledati i film o akciji spasavanja prezivjele sedmorice - kliknite!

Ubrzo, sunce je opet granulo, spasavatelji pronasli cetiri trupla, a priroda jos jednom pokazala kako se nije igrati njome!



Post je objavljen 13.05.2007. u 18:16 sati.