Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

MASOVNO TROVANJE SALMONELOM U SARAJEVU

Oko 35 pacijenata sa simptomima ozbiljnog trovanja hranom hospitalizirano je u protekla dva dana na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra u Sarajevu, a barem isto toliko ih je nakon ukazane pomoći upućeno na kućno liječenje. Još šest pacijenata s istim uzrokom trovanja primljeno je na liječenje i u Opću bolnicu, pa je ukupan broj oboljelih veći od 40.


Svi oni, a uglavnom je riječ o srednjoškolcima i studentima, konzumirali su hranu u pizzeriji “Pomodorino”. Svi primljeni pacijenti jeli su sendviče s pilećim mesom i majonezom, pa se pretpostavlja kako je uzrok trovanja salmonela. Ipak, ne isključuje se ni mogućnost zaraze drugim bakterijama, kao ni to da je izvor zaraze pileće meso. To će naknadno biti utvrđeno, jer su i nadležne inspekcije izišle na teren i izuzele uzorke sporne hrane kako bi izvršili njihovu analizu.

Inkubacija traje od nekoliko do desetak sati. Oni koji su osjetljiviji su se ranije razboljeli i svi oni koji su primljeni su teži slučajevi koji zahtijevaju dodatne pretrage i nadoknadu tekućine koju su izgubili povraćanjem. Pacijenti s lakšim simptomima su zbrinuti ambulantno, primili su infuziju i pušteni na kućno liječenje.

Iako su i proteklih godina, posebno u ljetnim mjesecima, imali masovna trovanja hranom, liječnici na Klinici za infektivne bolesti jučer su bili zatečeni ogromnim prilivom pacijenata.


::IZ MEDIJA::
Više od 40 mladih ljudi otrovano pilećim sendvičima (Večernji list)

Post je objavljen 10.05.2007. u 09:58 sati.