Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poucneprice

Marketing

Urva ibn Zubejr

Urva ibn Zubejr je sestrić majke pravovjernih Aiše, r.a. Njegov brat je Abdullah ibn Zubejr. Jednog dana je otišao u posjetu vladaru pravovjernih u Damasku zajedno sa svojim malodobnim sinom. Neposredno pošto je ušao u Damask, konj ubi njegovo dijete, koje se igralo sa njim. Dva dana nakon, toga, Urvu zadesi bolest stopala, te amputacija bi neophodna.Liječnik mu reče:
"Napit ćemo te kako ne bi osjetio dok ti amputiramo nogu!"
Urva reče:"Ne! Moliću Allaha da me zaštiti od grijeha u tom trenutku!"
Liječnik mu reče: "Onda ćemo te opiti narkoticima!"
On i to odbi, govoreći: "Ne želim da jedan dio moga tijela bude odsječen a da za to ne steknem nagradu!"
Onda mu liječnik reče: "Onda ću dovesti ljude koji će te držati!"
Urva uzvrati riječima: "Ja ću dovesti ljude! Pustite me da klanjam. Kada vidite da sam počeo klanjati namaz i skrušeno stao pred svog Gospodara, kada osjetite da sam van ovog svijeta, samo sačekajte da padnem na sedždu - ja ću tada biti sa mojim Gospodarom, a vi uradite ono što treba!"
Tako i bi. Kada Urva pade na sedždu, ljekar pridje i poče sjeći njegovo stopalo i samo je mogao čuti riječi slavljenja: "Slavljen neka je Allah, Njemu hvala i On je najveći!"
Kada god bi se povećao njegov bol, on bi povećao izgovaranje tekbira. Kada krv poče više teći, ljekar donese proključalo ulje i izli ga na njegovu nogu, a on je sve to vrijeme samo slavio Allaha i spominjao Ga. Nakon što je malo došao sebi, zatraži im svoje odsječeno stopalo. Oni ga doniješe, a on reče:
"Hvala Allahu koji je dao da me jedan dio moga tijela pretekne u Džennetu! Allahu moj, Ti znaš da ja ovim stopalom nikada nisam išao u grijeh. Allahu moj, imao sam četiri uda, pa si Ti od mene uzeo jedan, a ostavio mi tri, Tebi pripada sva hvala. Tebi pripada hvala za ono što si mi darivao. Tebi pripada hvala za ono što si mi oduzeo i Tebi pripada hvala za ono što si mi ostavio!"

Post je objavljen 12.05.2007. u 20:25 sati.