Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maniac

Marketing

Dijabolik nikad ne spava

GDE STE PANKERI, part 3

Tosic Milan
Toške i Tanja

Polako skupljajuci utiske I informacije sa svih strana, klinci po Beogradu su poceli da osnivaju svoje grupe. U pocetku je svako dobijao svoju ulogu u bendu po sistemu: “Ja sam basista, ti si bubnjar, ti si gitarista a on ce da peva”, pa su se tek onda nabavljali instrumenti. Prve bubnjeve, u ekipi, je nabavio Delimir koji je zajedno sa starijim bratom Marketom oformio grupu Krvna Zrnca. Vezbali su u podrumu zgrade u Kosovskoj 3. Ubrzo zatim je I Zika sa gitare presao na bubanj I kod njega na gajbi je vezbala “Radnicka kontrola”.
Medju prvim pank grupama u Beogradu bile su: Urbana Gerila, Defektno Efektni, Pasta ZZ, Humani Genocid. Pored gore pomenutih, ove grupe su predstavljale u to vreme, vrlo jaku bazu za dalja desavanja u muzici I muzickoj industriji uopste. Vredi pomenuti I neizbeznu atrakciju tog vremena Radost Evrope ciji clan grupe nije bio samo onaj ko nije hteo, Uran 235, Front I jedan od najboljih bendova tog vremena Solunski Front.
Sviralo se tada po nekoliko puta nedeljno u Dadovu, petkom u Pinkiju, u novobeogradskom klubu 22, pa I u Studentskom kulturnom centru.
Fenomen tog vremena su bili klasicni upadi grupa na tudje koncerte. Pre koncerta Poslednje Igre Leptira u SKC-u se izredjala celokupna prva postava beogradskih punk bendova. Nikome nije bilo jasno kako onoliko ljudi moze da stane u salu, tada jos uvek sa glomaznim stolicama, I da se razdragano, izmedju sebe, razracunava u razmeni energije. Svi su tu na gomili skakali, sutirali se, polivali se pivom I odusevljeno pljuvali izvodjace.
Od stranih koncerata koji su se tih godina desili treba pomenuti koncert grupe Ruts I nastup Lene Lovic, povodom cijih koncerta su se desila prva masovna bezanja sa casova... Pročitaj ceo text -->


Poslednja velika, masovna, pank festa bio je koncert “Za Salvador” u prepunoj Hali Pionir. Sudbina novotalasnih bendova sa Paket Aranzmana manje-vise je poznata. Kada je rec o ostalim clanovima tadasnjih punk bendova Cane I Anton su u Partibrejkersima, Vlajsa je dobio Nin-ovu nagradu, Srdjan Dragojevic je snimio nekoliko filmova, Uros Djuric je priznati slikar. Djile Markovic, takodje. Zika je najpopularniji glumac, sada vec srednje generacije. Ostali su zavrsili kao novinari, stolari, stjuarti, istoricari, radio-zvezde, snimatelji, organizatori na televizijama, a bogami I politicari.
Godine koje su dosle, su pokazale koliko su tadasnji klinci imali svesti I spoznaje sta ce se desiti sa ovom zemljom I svetom uopste. Danas mozemo samo da lementiramo nad cinjenicom da su najgori od nas u poziciji da nam kroje I odredjuju sudbinu.


Piše: Dule Glavonja Dule Glavonja

Post je objavljen 10.05.2007. u 22:54 sati.