Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/muzikologija

Marketing

RECENZIJA: TRAVIS


Travis - Closer.mp3
Škotski indie rock band koji je već dvaput osvajao Brit Award za najbolji album, iza sebe trenutno ima 5 albuma, od kojih je prvi objavljen još 1997. godine, a 5. upravo ovaj tjedan.
Bend se sastoji od 4 člana, a Francis Healy glavni je vokal benda. Njihov zvuk smatra se pretečom zvuka kakav danas stvaraju bendovi poput Coldplay, Keane te Snowe Patrol. I sam pjevač grupe Coldplay, Chris Martin, izjavio je nedavno da je grupa Travis "stvorila" Coldplay.
Travis iza sebe imaju 12 top 20 hitova, od toga 6 top 10 singlova na UK chartu.

Njihov novi album u prodaji je dakle od ovog tjedna, a najavila ga je izvrsna pjesma Closer, koju potisuju Healy i Nigel Godrich (Radiohead, Air, Beck, U2, R.E.M.). Ta pjesma zapravo je dobar odabir za prvi singl, jer iako nisu sve pjesme tako mekane i lagane, odlično odražava cjelokupnu atmosferu albuma.
Na ovom albumu nema loše pjesme. Sve imaju specifične gorko-slatke tekstove, dobru produkciju, jednostavne, a opet jedinstvene melodije i jedna od najvažnijih stvari - odličan vokal, koji uvijek tako vješto i precizno prenese svaku emociju i situaciju o kojoj pjeva. Ništa nije isforsirano, pretenciozno i nametljivo.
Teško je zapravo izdvojiti neki posebno dobar trenutak na albumu, jer cijeli album odličan i vijek trajanja bit će mu zasigurno duži od većine aktualnih albuma koji postižu daleko veće uspjehe na top ljestvicama. Od singla Closer, preko izvanrednih Battleships, My Eyes, One Night, pa sve do Colder, album nudi pregršt odličnih pjesama.
I za kraj, jedan kritičar je izjavio - Coldplay zaista je nasljednik grupe Travis. No Travis nikad su bili toliko iritantni kao Coldplay - ističući kako je ovo možda njihov najbolji album do sad.
Pjesma Closer nalazi se ispod slike.
OCJENA: 5

Post je objavljen 10.05.2007. u 19:54 sati.