Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boric

Marketing

Sifra:"ZAGA"-"KUPOPRODAJA BOSNJAKINJA-ZATOCENICA"-3

"KUPOPRODAJA BOSNJAKINJA-ZATOCENICA"
Posto je u to vrijeme medju cetnicima bila uvedena KUPOPRODAJA ZATOCENIH BOSNJACKIH DJEVOJAKA
IZMEDJU SRBA-CETNIKA,Zaga je sigurno bio prodao ove dvije nesretne djevojke,jer je jednog dana dosao cetnik GRUJO KOVACEVIC i odveo Senu.Ubrzo nakon toga,Zaga je dosao po Suadu.Sjecam se da ju je Zaga izveo iz kuce.Kada ju je izvodio,skinuo joj je sa ruke zlatni prsten i dao Jadranki.Cula sam kasnije od Zage da je Grujo prodao Senu njenim roditeljima u Njemacku za 20000 DM.Zaga je imao isto namjeru da i mene proda mojim roditeljima i cesto je pitao koliko moj otac ima para i koliko bi dao za mene,da me oslobodi.
Krajem avgusta i pocetkom septembra 1992.godine,Zaga je sa nekoliko svojih vojnika imao auto udes i zavrsio je u bolnici.Znam da su tada sa njim bili cetnicki vojvoda Govedarica i njegov sin.
Jadranka je odmah dosla po mene i odvela me u bolnicu kod Zage.Morala sam dugo biti u bolnici sa njim.Cak je i u bolnici pokusavao da me siluje.Kada sam se vratila iz bolnice,po mene je dosao Gojko i odveo nas u selo Trnovace.
Cesto,dok smo bile same,u selo su dolazili cetnici,lupali nam i kucali na vrata.Bile smo zatvorene u jednoj
kuci-zatvoru i sreca je bila sto su na prozorima bile zeljezne resetke,a i vrata su bila zeljezna.Emina i ja smo znale drhtati od straha i citavu noc preplakati.Jednom nam je dolazio GICIN BRAT,zvao se BEBAN.On nas je psovao ispred kuce,nazivao Turkinjama i balinkurama,pijan galamio i pokusavao da provali vrata.Mi smo mu govorile da smo zakljucane i da ce Gojko uskoro doci.On je dugo lupao,probao da se popne na balkon,ali nije uspio.Jedne noci,prilikom njegovog divljanja,rekao je Emini i meni da bi nas on slatko silovao,pa zaklao,ali nece zbog prijatelja Gojka.Jedne noci ispred kuce su vikali JASKO GAZDIC I GICA i pitali nas da li je sa nama jedna djevojka koja se zvala Rasema.Navodno ju je Zaga ukrao od njih,pa su oni dosli da provjere da je nije doveo kod nas u kucu.
Jednu vecer smo bile u kuci,Emina,Zaga i ja,kada je dosao pijan GRUJO KOVACEVIC.Mislim da sam mu se ja svidjela pa je vjerovatno htio mene da siluje,sto mu je Zaga bio i dopustio i poslao me u drugu sobu da se skinem.Ja sam pocela plakati i moliti Zagu da mi to ne ucini,a on je skocio i sakom me oborio na pod.Grujo se na to naljutio i izasao.Kad je sutra ponovo dosao,mi smo bile same i zakljucane u kuci.On se onda razbjesnio i ispred kuce pucao u sobu u kojoj smo sjedile.To je bilo grozno.Soba je bila sva izresetana mecima.Mi smo otpuzale do WC-a,u kome smo polegle na pod.
Bilo je toga jos mnogo sto sam djelomicno zaboravila,ali scene kada me je ZELJKO RASEVIC trazio oko kuce i po komsiluku da me ubije,nikada necu zaboraviti.On je usao u kucu,jer je imao kljuceve.Navodno ga je Gojko bio poslao u kucu po neke papire.Bilo je to po danu.Taj cetnik je zivio na Trnovacama.Kada je usao trazio je rakiju i nasao je.Puno je pio.
Kad je dobro popio meni je rekao da udjem u drugu sobu sa njim.Ja sam mu rekla:"Cekaj samo malo",i pobjegla iz kuce koja je bila otkljucana.Pobjegla sam kod jedne babe u komsiluku i sakrila se kod nje.
Kada sam cula da puca na babinu kucu,pobjegla sam u drugu kucu kod neke Mileve.Zeljko me je trazio oko kuce i sumanuto pucao.Zatim je dosao kod babe u kucu i prinio joj pusku pod grlo da bi mu rekla gdje sam se sakrila.Ja sam bila u drugoj kuci na spratu i bila sam odlucila ako me nadje,da skocim sa prozora.Nije uspio da me dobije...
"NA RAZMJENU NISAM OTISLA JER SAM BILA TRUDNA..."
Moja prica je prica djevojke Bosnjakinje,koju su sa 15 godina zarobili cetnici...I ja i ostale djevojke i zene Bosnjakinje,kao nemocne zatocenice smo dozivjele patnju i torturu,a posebno seksualno zlostavljanje.
Sa nama su Srbi-cetnici postupali kao sa robljem,stokom.Silovali su nas i izivljavali se na nama,vrijedjali nam nasu muslimansku vjeru,bosnjacku naciju,vrijedjali nas kao ljude,gazili nase ljudsko dostojanstvo.Sve je bilo tesko podnositi,kao i saznanje DA NAS CETNICI PRODAJU I KUPUJU MEDJUSOBNO,DA TRGUJU NAMA KAO ROBLJEM,STOKOM.
Tesko je bilo sve podnositi obespravljen i u zatvorima,logorima,posebno u cetnickim zatvorima za silovanje,u kuplerajima,bordelima,koje su organizirali po kucama u Foci,Miljevini i selima oko Foce.
Jedan od cetnika me je,krajem septembra 1992.godine,kupio od Gojka i Zage,da budem samo njegova,da me ozeni.Dogovor je bio da me,po konacnoj isplati,njemu predaju 1.X 1992.godine,sto su i ucinili.Od tada sam pocela da se necemu nadam.
Kada sam ga prvi puta vidjela,vidjela sam u njemu prvi put u odnosu na sve cetnike normalnog covjeka.
Pitao me je ko sam i odakle sam.Pitao me je za moje roditelje.Dala sam mu svoje podatke da niko ne vidi.Onda je on mojim roditeljima javio preko radio-amatera da sam ja ziva i zdrava.
Od tada sam pocela da zivim sa Zdravkom i vise nisam imala prisilne kontakte ni sa im od cetnika...
Vidjela sam jos jednom tri nesretne djevojke kad su me odveli pO moju oskudnu odjecu.
Kada je 25.XI 1993.godine bila razmjena zarobljenih cetnika za nase djevojke,NA RAZMJENU NISAM OTISLA JER SAM BILA TRUDNA vec pet mjeseci i ostala sam sa Zdravkom,a na nasu slobodnu teritoriju nisam mogla izaci sve dok se nije potpisao Dejtonski mirovni sporazum...Tek 5.V 1996.godine,
prvi put sam dosla u Sarajevo i nisam mogla donijeti moje dijete,jer mi to nije dozvolio.Kasnije,kad sam rodila i drugo dijete,uvijek sam,kad sam odlazila u Sarajevo,mogla povesti samo jedno dijete,a drugo sam morala da ostavim u Republici Srpskoj.
22.IV 1998.godine,konacno sam uspjela pobjeci sa oba djeteta u Sarajevo,napustivsi covjeka kome sam bila prodata kao obicna robinja.
Centru za istrazivanje i dokumentaciju Saveza logorasa Bosne i Hercegovine napisala sam ovu izjavu,uz obavezu cuvanja moga identiteta,posto sam HASKI SVJEDOK.

Post je objavljen 10.05.2007. u 14:07 sati.